Прочитај ми чланак

Горанци желе у Заједницу српских општина

0

goranci

(Вечерње новости)

После представника Срба јужно до Ибра, односно на централном Косову, који су недавно најавили формирање јединствене српске листе за предстојеће косовске изборе, што је и став Владе Србије, јединствену листу на овим изборима најавили су и припадници горанске заједнице из Горе, на крајњем југу Космета.

Адем Хоџа, председник привременог органа општине Гора, кога је именовала Влада Србије, позвао је све Горанце да изађу на локалне косовске изборе расписане за 3. новембар.

– Иако смо по доласку међународне заједнице на Косову били приморани да напустимо седиште своје општине, односно просторије у Драгашу, ми Горанци ћемо изаћи на предстојеће изборе – истиче председник Хоџа, који напомиње да се са представницима Срба јужно од Ибра недавно састао са председником Николићем, где је договорено да ће Срби и остали неалбанци учествовати на изборима на Косову уколико буду статусно неутрални.

ОСТАЛА ТРЕЋИНА

У деветнаест села на подручју Горе, у којима је до 1999. године живело 30.000 Горанаца, сада их је само 10.000. Готово 80 одсто обухваћено је неким видом примања из Србије.

И док позива Горанце да са Јединственом горанском листом изађу на косовске изборе како би повратили своју општину Гора која се налазила у Драгашу, Хоџа наглашава да је намера Горанаца да после локалних избора буду део Заједнице српских општина јер школство и здравство на подручју Горе функционишу по систему државе Србије.

Да су Горанци у преговорима у Бриселу виђени као део Заједнице српских општина, потврдио је и Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ, приликом посете седиште општине Драгаш.

– Горанци су показали да им је стало до Србије и блискости са српским народом, тако да желимо да Гора буде део заједнице српских општина – истакао је Вулин.