Прочитај ми чланак

Горан Кнежевић ће се лакше носити са Шешељем

0

Горан Кнежевић, потпредседник Српске напредне странке, највероватније ће бити нови председник Скупштине Србије, сазнаје Данас из добро обавештених извора, блиских врху СНС. Он је и након ванредних избора 2014. био озбиљан кандидат за председника парламента, али је у последњем тренутку одбио ту функцију и чак вратио посланички мандат.

knezevic_ocp_w380_h337

Извори Данаса наводе да му је сада јасно саопштено да нема „одбијања“ и да коначно мора да подели одговорност са страначким колегама.

Процена странке је да ће се Кнежевић лакше носити са сада разноликом опозицијом у парламенту. Као бивши функционер ДС, он добро познаје демократе и странке које су произашле из те странке, а посебно Бојана Пајтића са којим је одраније у сукобу. Осим тога, процена је да ће се потпредседник напредњака са позиције првог човека парламента Србије боље носити и са лидером радикала Војиславом Шешељем него што би то могла Маја Гојковић, досадашња председница парламента, о којој Шешељ, како је више пута изјављивао „мисли све најгоре“ .

Шешељ до сада у више интервјуа није крио да је највише љут на Томислава Николића, али и Мају Гојковић, некадашњу потпредседницу СРС и његову правну заступницу у Хагу. Поручивао је да ће је ако дође на власт ухапсити, а на друштвеним мрежама називао ју је којекаквим именима. То је и разлог због чега је врх странке одлучио да Гојковићеву склони из републичког парламента, далеко од Шешељевих очију, а потом и разлог због чега је постављена и за носиоца војвођанске листе.

Нико у СНС није желео да потврди, али ни да демантује да ли ће Гојковићева бити најозбиљнији претендент за покрајинског премијера и да ли она у тој трци против себе има готово комплетан врх покрајинских напредњака. „О томе ко ће бити први човек Војводине још нисмо одлучивали на страначким органима, а једини који зна одговор на то питање је Александар Вучић, лидер наше странке“, речено нам је кратко у СНС. У овој странци нису желели да коментаришу ни писање појединих медија да су осим Гојковићеве претенденти за Пајтићевог наследника Игор Мировић потпредседник СНС, који је сам рекао да је спреман за функцију покрајинског премијера, као и градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић.

Саговорници Данаса из СНС не крију да ће ванредна скупштина напредњака 28. маја имати посебну тежину, ако ни због чега другог онда због најаве Вучића да после ње долази влада. Иако се још почетком јануара тврдило да ће многи потпредседници СНС остати без функције, а поједини чланови председништва бити замењени, двадесет дана пред одржавање те скупштине, већина напредњака са којима смо разговарали тврди да се још не зна ништа и да је рано о томе говорити. Лидер СНС Александар Вучић у интервјуу за Блиц најавио је да ће у новој влади променити барем шест министара.

Рокови

Републичка изборна комисија најкасније до 15. маја мора да додели мандате новоизабраним посланицима по редоследу са листе. Тиме ће се створити услови за одржавање прве, конститутивне седнице, коју заказује председница из старог сазива Маја Гојковић. Рок за седницу парламента је најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора. Председник РИК Дејан Ђурђевић изјавио је јуче да је, пошто су одбијени приговори неколико листа (Борка Стефановића, Момира Стојановића, Никле Сандуловића, Саве Пилиповића), решење о резултатима избора коначно. Додао је да следи заказивање седнице РИК и додела мандата.