Прочитај ми чланак

ГОЈКОВИЋ: Гана ће размотрити призање независности Косова

0

Председник парламента Гане рекао после састанка са Мајом Гојковић да ће скренути пажњу председника и министра спољних послова да поново размотре одлуку о статусу Косова.

Председници парламента Србије и Гане, Маја Гојковић и Арон Мајкл Окваје, изјавили су данас у Београду да ће Гана размотрити питање признавања независности Косова.

Окваје је рекао после састанка са Мајом Гојковић да ће скренути пажњу председника и министра спољних послова Гане да поново размотре одлуку о статусу Косова.

Он се заложио за унапређење сарадње у областима у којима су Србија и Гана сарађивале у периоду Покрета несврстаних, попут медицине, наводећи да треба утрти пут за сарадњу и у другим областима, попут одбране и пољопривреде.

Позвао је Србију да својим искуством помогне Гани да напредује у многим областима, посебно у политичком оснаживању жена.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да Србија и Гана имају традиционално добре и пријатељске односе, али да у готово свим областима постоји простор за њихово унапређење.

Како је навела, на састанку је било речи и о преговорима Београд и Приштине, статусу Косова и стању српске културне баштине на Косову. Гојковић је навела да је свог саговорника упознала и са покушајима приштинских власти да ту баштину униште.

Она је казала да Србија и Гана следеће године обележавају 60. година од успостављања дипломатских односа, додајући да је ово прва посета неког високог званичника из Гане у протеклих шест деценија.