Прочитај ми чланак

„Глас Европе”: Немачка не верује Србији, а датум заслужен

0

Merkel11(Политика)
Брисел – Недељник „Глас Европе” пише у редакцијском осврту да је, „због дубоког неповерења према Србији у странци ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел и суревњивости према уласку нових земаља у ЕУ, Немачка заузела тврд став” према покретању преговора Европске уније са Србијом о чланству.

Европски недељник тврди да је „дубоко неповерење према Србији” изазвано „неиспуњеним обећањима бившег српског председника Бориса Тадића”, као и да је „немачки став разумљив јер су сад на власти политичке снаге које су чиниле окосницу режима Слободана Милошевића”.

Али „Глас Европе” у најновијем броју наглашава да је „ова дипломатска размирица засенила једноставну истину, а то је да је Србија испунила све услове у последњим годинама и зато заслужује датум за преговоре о чланству, макар тај датум био и услован”.

У осврту се наводи да је „преко двадесет чланица ЕУ било за то да се датум утврди већ у октобру, како би Србија била награђена за прагматизам кад је у питању Косово”.

„Немачка је, пак, заузела тврд став, тражећи да се чека до краја године да би се видело да ли је Србија озбиљна у обећању да ће се повући с Косова”, а, додаје „Глас Европе”, „било да датум буде октобар, децембар или јануар није важно – мада има неке симболичне тежине ако је то ове или идуће године”.

„Суштински је битно да Србија буде награђена за конструктивну улогу у поспешењу односа с Косовом” а, како се истиче у осврту, без давања датума Србији „мека привлачна моћ Европске уније и дато обећање о будућности Западног Балкана ће изгубити смисао”.