Прочитај ми чланак

„ГЛАС АМЕРИКЕ“: Русија користи проблеме на Балкану за ширење свог утицаја

0

glas_amerike_vБела кућа је насилни екстремизам и руску агресију према Украјини назвала једним од најопаснијих изазова за безбедност САД.

Балкан је регион где се ове претње преплићу, а политичка нестабилност, затегнутост односа међу етничким групама и неразвијеност економије чине балканске земље посебно рањивим, пише „Глас Америке“.

Амерички информациони ресурс сматра да велики проценат муслимана међу становништвом, као и историјске и религијске везе са Русијом чине западни Балкан подложним деловању спољних сила.

Како САД планирају да „потисну Русију“ са Балкана.

Према речима Френка Визнера, бившег амбасадора САД и специјалног изасланика на преговорима са Србијом о статусу Косова, без обзира на то што Балкан није место директних сукоба, светски проблеми утичу и на овај регион:

„Сматрам да је изузетно важно заштитити Балкан од сукоба светских сила, а такође спречити ширење проблема са Блиског Истока на Балкан. Што се овог питања тиче, то је питање на којем раде специјалне службе Западне Европе, Сједињених Држава и балканских земаља.“

Сенатор Марфи – заменик шефа поткомитета за Европу у Сенатском комитету за међународна питања:

„Ми више не можемо живети у свету у коме су земље принуђене да бирају између политичко-економске сарадње са Русијом или са ЕУ и САД. Русија нема права да утиче на међународну политику и САД треба да учине све како би јој то онемогућиле.“.

„Глас Америке“ наводи да је још један фактор ризика на Балкану тежња Русије да прошири свој утицај. Државни секретар Џон Кери је овако прокоментарисао ситуацију:

„Србија, Косово, Црна Гора, Македонија и друге земље – све оне се налазе на линији ватре.“

Амерички аналитичар тврди да Кремљ покушава да искористи историјске везе са Србијом како би ојачао свој утицај и активно проширио своје присуство на Балкану.

Притом наводи да Србија зависи од испорука руског гаса, које чине 82% укупног увоза гаса у Србију.

По мишљењу Визнера, као противтежа овом утицају Европа треба да настави процес интеграције Србије и Косова у Европску унију, а Грчка и Македонија да реше проблеме међу собом:

„Када се ова питања реше, нестаће и проблематичан простор, на којем Русија може да игра своју игру и биће лакше одржавати хармонију на Балкану, која је свима неопходна за њихово добро.“

По мишљењу аналитичара, за борбу са факторима које је Русија користила како би остварила своје циљеве, а то су слабост државних институција, корупција и недовољна економска развијеност, неопходно је да Запад прошири своју помоћ на Балкану и да убрза улазак ових земаља у Европску унију.

Чланак је пренет уз дозволу РУСКЕ РЕЧИ.