Прочитај ми чланак

Генерал Стојановић: Новица Антић опет приведен због интервенције државног врха

0

То што је Новица Антић првобитно пуштен говори да тужилаштво нема довољно доказа за оно због чега је ухапшен, али претпостављам да је онда уследила интервенција државног врха па је он поново приведен, каже бивши директор Војнобезбедносне агенције Момир Стојановић коментаришући развој ситуације у поступку који се води против Војног синдиката Србије.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић се заједно са генералним секретаром синдиката Предрагом Јевтићем сумњичи да је проневерио преко 18 милиона динара.

Антић је након саслушања у Вишем јавном тужилаштву пуштен да се брани за слободе а недуго потом је поново приведен и одређен му је притвор у трајању до 30 дана као и његовом колеги Јевтићу.

„Или тужилаштво није добро обавило свој посао кад је пустило господина Антића да се брани са слободе или је утицај државе на правосуђе очигледан. Рекао бих да је ово друго“, каже Стојановић за Данас.

Он сматра да је државни врх у овом случају интервенисао намеравајући да мером притвора исцрпи Новицу Антића.

„Вероватно им је циљ да Антић психички и физички клоне па да на неки начин покушају да издејствују било каква признања која би оправдала овакво поступање према њему“, сматра Стојановић.

Према његовом мишљењу, поступак је био исхитрен и Тужилаштво сада тражи оправдање за то што су одлучили да приведу Антића а потом га и задрже 48 сати.

„Овај поступак ће дуго трајати да би га уцењивали и онемогућили му да се, док је под истрагом, бави синдикалним организовањем, поготово да води синдикалну организацију“, наводи Стојановић.

Каже да ће Министарство одбране учинити све да стави под контролу Војни синдикат Србије.

„Ово неће решити нагомилане проблеме у војсци и Министарству одбране, већ напротив. На овај начин неће моћи да сузбију оправдано незадовољство у погледу статуса припадника војске“, каже Стојановић.

Војни синдикат на челу са Новицом Антићем, како каже наш саговорник, већ годинама указује на системске проблеме у Министарству одбране и Војсци Србије и штити интересе запослених.

„То очигледно некоме смета и они су одлучили да угуше синдикат. У ово се нажалост умешала и моја бивша служба, Војнобезбедносна агенција, која прогањањем оних који су чланови синдиката, претњом и уценом, покушава да уруши њихово једнинство“, прича Стојановић.

Новица Антић је и сам у разговору за „Глас Шумадије“ навео да иза „прогона“ Војног синдиката Србије од 2017. године стоји директор Војно безбедносне агенције Ђуро Јованић. Стојановић верује да оптужбе против Новице Антића које се могу прочитати у јавности, не могу бити тачне.

„Познавајући господина Антића знам да се ради о изузетно честитом човеку, он је заједно са већином људи који су формирали синдикат остао веран том синдикату и годинама се залагао за решавање озбиљних проблема у војсци који подривају одбрамбену моћ и осипају кадрове из војске“, закључује Стојановић.