Прочитај ми чланак

Где је Беба Поповић?

0

Вест да је Владимир Беба Поповић напустио саветнички тим председника Србије Александра Вучића, коју је јавности саопштио Драган Ђилас, лидер ССП, изазвала је велику пажњу јавности.

И мада саму вест нису потврдили у Поповићевом Институту за јавну политику, док су за Данас у кабинету Председника Републике рекли да Поповић никад није ни био код њих, она је на друштвеним мрежама дочекана као почетак пада Александра Вучића.

– Беба Поповић никад у животу није био запослен код нас, на сајту председника Србије наведени су сви његови саветници. Никад никакав пословни однос са нашим кабинетом није имао. Он ради за Мила Ђукановића већ годинама – речено је незванично у Председништву Србије.

Саговорници Данаса тврде да се превелик значај придаје улози Поповића и да је он само један од извршилаца прљаве медијске кампање која се води против политичких противника, али да је главни креатор те политике заправо први човек Србије.

Жељко Ивановић, директор подгоричких „Вијести“, у разлазу Поповића и Вучића ипак види дубљи смисао и сматра да, ако је вест тачна, то је још један знак да је можда последња нит која везује Мила Ђукановића и Вучића пукла.

– Пре ће бити да је Беба добио отказ него да је напустио Александра Вучића. Ако се то десило, ја то повезујем директно са Милом Ђукановићем и дешавањима око избора у Никшићу. Јер, мислим да је Беба био и остао више Милов човек него Вучићев и да је покушавао да ту опет успостави мир и братство какво је владало од 2010. до 2019. Захваљујући истом том Беби и непоменику Цанету (Станку Суботићу, прим. аут.) Али како Беби то није успело – добио је ногу. Или је сам отишао, неважно – закључује Ивановић.

Да се вести о разлазу Поповића и Вучића придаје превелика пажња сматра и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић. Он наводи и да у присуству или одсуству Бебе Поповића из Вучићевог окружења не може да види сигнал Вучићевог пада, или останка на власти, иако су многи пожурили да ту непотврђену вест тако протумаче.

– Лично не познајем Поповића, тако да не могу ни да судим о томе колико има истине да је он креатор политике, или колико је мит о његовој свемоћи и утицају. Сигурно је да је он има важну улогу у животу Демократске странке 90-их година, када је био ангажован у агенцији Спектра, али почетком 2000. Знам да је онда нестао и васкрсао у Црној Гори код Мила Ђукановића, а потом и код Вучића. Свакако је у протеклом периоду имао неки значај, али не знам колики је његов утицај тачно био. Верујем да има претеривања и још сам убеђенији да су више од њега самог, стварању мита, допринели његови противници, попут Александра Тијанића, који је годинама водио лични рат против њега. Колико је Поповић помогао доласку Вучића и СНС на власт тешко је проценити ,али не верујем да је имао пресудну улогу. Верујем да је био извршилац, а главну улогу су имали други фактори што из региона, што из света – каже Вукадиновић.

Институт и даље едукује кадрове Српске напредне странке

И поред навода о разлазу Владимира Бебе Поповића и председника државе Александра Вучића, Институт за јавну политику који предводи Владимир Поповић и даље спроводи активности на едукацији младих кадрова Српске напредне странке, сазнаје Данас из више извора на политичкој сцени.

– Бебин Институт ради нормално, нису мењали или прекидали активности око едукације младих СНС, за сада је све исто на том плану, али могуће је да су Владимир Поповић и председник Вучић у лошим односима – наводе извори додајући да за то нема конкретнијих доказа, те да их ни Ђилас није изнео за сада.

Поменути Институт за јавну политику, Српска напредна странка је ангажовала за усавршавање чланова странке током 2019. године што је показао извештај Државне ревизорске институције за ту годину. Ово је уједно и прва документована веза владајуће странке и њеног лидера Александра Вучића и Владимира Бебе Поповића.

Пре тога се годинама уназад спекулисало о томе да некадашњи шеф Бироа за комуникације у Влади Зорана Ђинђића сада саветује председника Вучића, али председника Црне Горе Мила Ђукановића. Поповић је пре шест година у емисији „Утисак недеље“ изјавио да му је „Вучић партнер као Влада Србије“, те да се његов Институт „бави пословима који су директно везани за рад Владе, а то је интензивирање, појачавање и оснаживање процеса евроинтеграција“.