Прочитај ми чланак

ГДЕ ЋЕ ТИ ДУША, ЧОВЕЧЕ? Немају пара за хлеб, Вучић их хладнокрвно слагао!

0

Премијер Србије Александар Вучић наставља низ лажи после бруталне медијске кампање против социјалних случајева и мајки.

Народ зна да Вучић лаже. Те лажи је лакше сварити када их чујете преко телевизије или их прочитате у новинама. Међутим, када вас Вучић гледа у очи и лаже, ситуација постаје много опаснија.

Узмимо за пример брачни пар Косту и Љубинку Алексић из места Старчевац недалеко од Куршумлијске Бање. Они су јуче добили ретку прилику да Вучићу лично изнесу своје животне потешкоће.

Вучић им је пришао и патетичним тоном питао да ли су добро. Коста је рекао да ће бити боље, на шта је Вучић одговорио: “Држите се.”

У дијалог се убацила Костина супруга Љубинка која није деловала нешто посебно одушевљено што види Вучића.

– Биће боље ако се обратимо Вама, рекла је она одлучним тоном.

Вучић није могао да побегне, па је био приморан да саслуша Косту и Љубинку. Ипак су камере биле упаљене.

Рекли су му: “Немамо никаквих примања, ни жуте банке. Расељени. Из Старчевца смо.” Коста је додао да им је сва имовина изгорела и да само имају пет кокошака.

Вучић се запитао како је могуће да немају ни пензију, а Љубинка је додала да јој син прима полицијску пензију.

– Син има полицајску пензију. Ето, живимо он, троје деце и ми од његове пензије. Свукуда смо се обраћали и ником ништа. Ево, већ двадесет година ништа, рекла је Љубинка, показујући на исечке из новина које је Коста држао у руци.

Вучић је затим позвао њиховог сина да дође до Београда да “види шта то може да се уради”.

– Дођите или крајем ове недеље или почетком следеће недеље, рекао је Вучић и додао да неће да обећава “бог зна шта”, али ће покушати нешто да помогне.

Убацила се Љубинка и додала да би они били задовољни да им неко колико-толико помогне.

Док је син сигнализирао мајци да престане да прича, отац Коста се захваљива Вучићу, док је овај упорно понављао да неће ништа да обећава.

Прво, Вучић је ове људе брутално и хладнокрвно слагао. Никада се с њима неће састати у Београду.

Друго, због чега Вучић ову несрећну породицу није упутио ка челницима општине којој припадају, већ их позива да бацају паре на пут до Београда за састанак који се никада неће догодити.

Треће, Вучић им је директно рекао да не може ништа да им обећа. То је упакована верзије: “Ништа не могу да вам помогнем”.

Четврто, ако Коста, Љубинка, син и његових троје деце живе од једне полицијске пезније, како ће уопште имати довољно новца да дођу из Куршумлијске Бање до Београда? За паре које би потрошили на пут до Београда ова шесточлана породица могла би да живи пола месеца.

Пето, Куршумлијска Бања је од Ниша удаљена 66 км, а од Београда 272 км ако се путује преко Крушевца, а 307 км преко Ниша. Чак је и пут од Ниша прескуп за њихов животни стандард, имајући у виду то да никакву помоћ неће добити, па чак и да се упуте ка Београду. Помоћ чекају већ 20 година и мало је вероватно да ће је напокон добити ове године.

Шесто, Вучић зна да он лично нема времена нити снаге да решава појединачне проблеме грађана, али му није био проблем да њихову несрећи пред камерама злоупотреби у политичке сврхе.

Ово је можда најгора ствар коју је један човек могао да уради – сиромашним људима је лажима дигао наду, мамећи их да потроше последњи динар на пут до Београда који им неће донети апсолутно никакав бољитак.