Прочитај ми чланак

Франсоа Оланд отказао планирану посету Србији

0

Француски председник Франсоа Оланд отказао је посету Србији која је била предвиђена за почетак следећег месеца, сазнаје Данас из поузданих извора.

Франсоа Оланд (Фото: Ројтерс)

Франсоа Оланд (Фото: Ројтерс)

О посети француског шефа државе Београду до сада није било никаквих информација и најава у домаћој јавности, па ни позадине о мотивима планирања и отказивања овог догађаја. Данасови извори потврдили су само да је иницијатива за долазак Оланда потекла из Париза, као и одлука да се посета откаже.

Подсетимо, септембра прошле године, приликом посете премијера Србије Александра Вучића Паризу, било је најављено да ће се он, сем са премијером Француске Мануелом Валсом, сусрести и са председником Оландом. Међутим, вишедневна Вучићева посета завршена је састанком са председником Националне скупштине Клодом Бартолоном. Оланд је тог дана отишао на састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел, уочи неформалног самита Европске уније у Братислави, првог скупа те врсте након одлуке грађана Велике Британије на референдуму о изласку из ЕУ. Оланд је тада изјавио да министри одбране ЕУ већ увелико припремају планове за јачање одбрамбене моћи Уније, односно за јачање њених граница у Грчкој, Бугарској и Италији.

Током посете Паризу премијер Вучић послао је, између осталог, и политичку поруку да се залаже за царинску унију земаља бивше Југославије.

„Не плашим се за будућност Србије на економском плану и мој једини страх је од нестабилности у региону. Односи Београда и Приштине нису највећи проблем, забринутији сам због напетости у односима Срба и Бошњака, и односима та два народа и Хрвата. У Србији живи 250.000 Бошњака, а у Босни милион Срба. Мој сан је царинска унија свих земаља на Балкану, али то не би била још једна Југославија“, поручио је Вучић.

Сматра се да су односи Србије и Француске добри, и у том контексту истиче се посета премијера Валса Београду у новембру 2014. када је са француским премијером дошла и привредна делегација ове земље. Било је речи о заинтересованости француских компанија за аеродром „Никола Тесла“ и метро у Београду. Кад је реч о регионалним иницијативама, Француска учествује у процесу Брдо код Крања – Бриони, а била је и домаћин скупа у Берлинском процесу прошлог лета. На скупу је усвојена декларација коју су потписали премијери шест земаља Западног Балкана, као и споразум о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

У декларацији је наглашено да су претходни самити довели до напретка у областима попут сарадње младих и повезивања у секторима саобраћаја и енергетике. Посебно је истакнуто и да је европски континент изложен безбедносним изазовима без преседана, попут терористичких напада великих размера.