Прочитај ми чланак

Фон Крамон прети Вучићу: Кад преузмемо дипломатију, мењамо однос према њему

0

Посланица Зелених у Европском парламенту Виола фон Крамон изјавила је синоћ да је шокирана реакцијом власти у Србији на еколошке протесте протеклих дана и изразила наду да ће доћи до промене става према званичном Београду када њена партија преузме Министарство спољних послова Немачке, што је предвиђено коалиционим споразумом.

Фон Крамон је истакла да свако има право да протестује и да је то део владавине права.

“Те групе демонстраната се јасно залажу за већу владавину права, за транспарентност и за примену еколошких стандарда у Србији, тако да сам била зачуђена и шокирана реакцијом власти”, казала је Фон Крамон.

Оценила је очигледним да ни полиција ни други органи нису били спремни за мирни протест и да контрамере државе по њеном мишљењу нису биле адекватне, истакавши да се нада да ће власти у Србији пронаћи мирнији начин комуникације са људима који се не слажу са владајућом странком.

“Нема потребе за било каквим насиљем и бруталношћу, као што је био случај јуче са полицијом или хулиганима који су нападали људе”, казала је она.

На констатацију да је однос западноевропских лидера према власти председника Александра Вучића толерантан, Фон Крамон је истакла да се нада промени приступа у Немачкој.

“Надам се да ће доћи до другачијег приступа српским властима кад ми Зелени преузмемо Министарство спољних послова у Немачкој, да ћемо имати приступ који ће бити више заснован на владавини права и да ћемо бити критичнији у погледу онога што се дешава на терену, као и у односу на резултате спровођења реформи”, рекла је европосланица.

Указала је, међутим, да није на њој да предлаже шта будућа министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок треба да каже Влади Србије.

“Аналена је довољно паметна да и сама проучи садашњу унутарполитичку ситуацију и самим тим ће донети одговарајућу процену”, рекла је Фон Крамон и додала да коалициони споразум којим је формирана владајућа већина у Немачкој у великој мери ставља Западни Балкан у центар пажње.

Упитана какве тачно последице то може да има на однос Немачке и Србије у будућности, одговорила је да јој је тешко да то каже, јер није део владе.

Могло би да дође до разлике у томе да ли ће Немачка бити за отварање кластера или не, рекла је и додала да се нада да ће бити “повучена линија која ће рећи да ми нећемо угрожавати сопствене и европске вредности”.

Говорећи о Европској унији, Фон Крамон је оценила да је последњим извештајем о напретку Србије европски комесар Оливер Вархељи “на неки начин подрио сопствене принципе и принципе Европске комисије”.

Говорећи о томе да ли је Србија заслужила отварање нових кластера у преговорима о чланству са ЕУ, казала је да би желела да види спровођење реформи на које се Влада Србије обавезала.

У овом тренутку је прерано, јер не знамо да ли ће влада Србије применити све што је најавила, али ако некога наградите иако није урадио домаћи задатак, послаћете погрешну поруку. Ако се, међутим, ствари одвијају добро и постоји напредак, онда можемо да дамо ту награду, рекла је Фон Крамон

Коментаришући честе напада представника власти у Србији на њу, каже да те тешке речи не схвата лично.

“Ради се о очајничком понашању некога ко се осећа да га ја угрожавам, али не знам зашто”, казала је она.

На питање шта мисли о замеркама због тога што није реаговала на изјаву премијера Косова Аљбина Куртија о уједињењу Косова и Албаније, истакла је да је против спајања држава.

“Увек сам и увек ћу бити против прекрајања граница и била сам једина која је критиковала Куртија што је гласао у Албанији”, рекла је Фон Крамон у емисији „Иза вести“.