Прочитај ми чланак

Флекенштајн: Косово је услов за ЕУ – нећемо парализовану ЕУ!

0

knutflekenstajn-tjub-650x406

БЕОГРАД – Београду нису испостављени нови услови у преговарачком поглављу 35, које се бави односима између Србије и Косова. Лично се залажем за то да се прва преговарачка поглавља са вашом земљом отворе до краја ове или почетком следеће године – поручује, за „Новости“, Кнут Флекенштајн, посланик Европског парламента из редова владајуће немачке СПД, који се јуче у Београду срео са премијером Александром Вучићем.

Београд није задовољан нацртом преговарачког оквира за поглавље 35, јер индиректно намеће признавање независног Косова…

– Од суштинске важности је да се истински напредује у међусобним односима, јер чланице ЕУ с правом очекују да државе које желе да се придруже реше све билатералне проблеме са својим суседима и потенцијалним партнерима из Уније пре приступања. Нико неће желети да ризикује да паралише целу ЕУ, јер две чланице не сарађују довољно добро једна са другом. У будућности, када буду били у ЕУ, представници Србије и Косова ће морати дневно да сарађују унутар свих европских институција.

Сметају ли Берлину и Бриселу везе које Србија има са Русијом?

– Позитивно је да Србија одржава блиске односе са Русијом. Москва је важан партнер за Европску унију. Надам се да санкције ЕУ против Русије могу бити укинуте врло брзо и да Русија чини све да што је пре могуће испуни договоре из Минска. Европа је јасно ставила до знања да је то кључ за укидање ембарга.

Извор: Вечерње Новости