Прочитај ми чланак

Фирма ухапшеног сина Звездана Терзића гради у „Београду на води“

0

Костадин Терзић, син генералног директора „Црвене звезде“ Звездана Терзића који је пре две недеље ухапшен због сумње да је пребио фудбалског менаџера, сувласник је фирме која је учествовала у градњи „Београда на води“, али и гасовода Александровац – Тутин, открива КРИК. Ове послове млађем Терзићу омогућила је компанија „Миленијум тим“ повезана са високим државним функционерима СНС-а. Кроз своје фирме, Костадин Терзић се удружио са низом личности из српског подземља, укључујући и људе блиске агресивној хулиганској групи „Ultra boys“, али и „Алкатразу“, показује истраживање КРИК-а.

Костадин и његов млађи брат Никша Терзић ухапшени су прошлог месеца због сумње да су у Београду претукли фудбалског менаџера Уроша Јанковића. Они су наводно 17. октобра, после утакмице између Србије и Црне Горе, пресрели аутомобил у коме је био Јанковић, извукли га из кола и пребили.

На саслушању у тужилаштву Терзићи су негирали кривицу, а суд им је у међувремену одредио и притвор, речено је из тужилаштва КРИК-у. Тужилаштво још није утврдило због чега је дошло до туче, пише данас Крик.

Терзићи су одрастали пред очима јавности будући да је њихов отац Звездан годинама заузимао важне позиције у домаћем фудбалу. Били су миљеници жуте штампе која их је представљала као младе, привлачне и имућне. Детаљно се писало о њиховим путовањима, емотивним везама, породичним прославама, свадбама.

За разлику од детаља о њиховим приватним животима, медији нису никад извештавали о томе чиме се баве синови директора „Црвене звезде”.

Док се Никша пре три године запослио у обавештајној агенцији БИА, његов брат Костадин направио је мрежу компанија, открива КРИК.

Управо ови послови откривају да је и Терзићев син добио део „колача” у градњи кључног државног пројекта – стамбено-пословног комплекса „Београд на води“. Осим тога, Костадин је често отварао фирме са људима из криминалног миљеа – Слободаном Говедарицом, блиским хуганској групи „Ultra boys“, Николом Вавићем из „Алкатраза”, али и са Наике Бокан, ћерком убијеног чувеног мафијаша Вање Бокана која је пословно сарађивала и са нарко-босом Дарком Шарићем.

Карта за улазак у државне пројекте

Старији Терзићев син, Костадин, кренуо је очевим стопама – две године је радио у Фудбалском савезу Србије, потом кратко у „Црвеној звезди“, а крајем прошле године заузео је важну позицију у фудбалском клубу „ОФК Београд“.

Истовремено је ушао у уносне грађевинске послове – постао је сувласник у фирми „Goter construction“.

Крајем 2020. половину власништва у овој фирми добио је на поклон од Слободана Говедарице, блиског пријатеља и сарадника Звездана Терзића. Говедарица је некада био познат као страствени навијач „Црвене звезде“ близак хулиганској екипи са Сењака „Ultra boys“ коју је предводио Марко Вучковић звани Командант.

Вучковић је годинама био први човек на Звездиној северној трибини. Био је познат по бројним насилним инцидентима – тучама, разбојништвима и пребијањима, али је углавном пролазио са малим иили условним казнама. Од хулигана Вучковић је постао успешан пословни човек и то захваљући пословима које су са њим повезане фирме добијале од државе, како је раније писао Инсајдер.

Сличан пут имао је и Говедарица који је 2006. био оптужен да је у теретани пребио мушкарца јер је коментарисао његову тетоважу, али је поступак обустављен због застарелости. Данас је Говедарица директор фудбалског клуба „Графичар“ који је под његовом управом уз подршку Терзића потписао уговор о сарадњи са Звездом који подразумева размену играча и тренера.

Када је Костадин Терзић од Говедарице добио половину власништва у „Goter construction“, фирма је за кратко време успела да осигура уносне послове и за две године оствари приход од око 2 милиона евра.

У томе су успели највише захваљујући компанији „Миленијум тим“ чији су власници блиски владајућој Српској напредној странци, али и заузимају важна места у управи спортског друштва и фудбалског клуба „Црвена звезда“ – заједно са Звезданом Терзићем.

Раније ослоњена на СПС, компанија „Миленијум тим“ се након доласка СНС на власт, повезала са људима из ове странке. Ова компанија је брату Синише Малог, садашњег министра финансија, обезбедила аутомобил и стан. У време СНС-а „Миленијум тим“ неизоставно учествује у најважнијим грађевинским државним пројектима од којих зарађује десетине милиона евра годишње и ужива државне повластице у виду помоћи и субвенција.

„Готер“ је тако, захваљујући „Миленијум тиму“ који му је уступио део посла, током 2021. био ангажован на једном од највећих државних пројеката – „Београду на води“. Посао се односио на ископ земље и одношење материјала.

„Миленијум тим“ је прошле године омогућио Терзићевој компанији улаз у још један значајан пројекат – изградњу гасовода Александровац – Копаоник – Нови Пазар – Тутин.

Терзићева фирма радила је и стамбено-пословни комплекс „Еаст сиде“ на Звездари који је градила компанија у власништву брата Стојана Вујка, власника „Миленијум тима“.

Поред свега овога, „Миленијум тим“ закупљује машине од Терзићеве компаније.

Костадин Терзић, међутим, не добија послове само преко ове компаније.

Фудбалер „Црвене звезде“ Милан Родић ангажовао је „Goter construction“ да сруши једноспратну предратну кућу на Вождовцу како би на њеном месту сазидао зграду. Родић је у овај бизнис ушао пре две године када је основао компанију „EM33 Construction“, а потом и добио дозволу да гради стамбену зграду на Вождовцу.

Његова фудбалска каријера повезана је са Звезданом Терзићем – почео ју је у ОФК Београду док је на челу клуба био Терзић, а тренутно је на уговору у „Црвеној звезди“ који траје до 2025.

Терзићева фирма имала је, према подацима које су прикупили новинари КРИК-а, још један посао – радила је на рушењу објекта у Хумској улици у Београду да би припремила терен за градњу нове стамбене зграде од 6.500 квадрата. Инвеститори, „Авала инвест“ и „Home 4 you“, испоставило се, нису имали дозволу за градњу, па је инспекција затворила градилиште у априлу прошле године.

Ове две фирме градиле су и зграду на Сењаку у којој станове имају Костадин и Никша.

Власница компаније „Home 4 you“ је Наике Бокан – бивша снаха Терзићевог кума, бизнисмена Милије Бабовића.

Наике Бокан је ћерка чувеног шверцера цигарета Владимира Вање Бокана. Наике је након убиства оца у Атини 2000. наследила очеву фирму за дистрибуцију штампе коју је касније уступила нарко-босу Дарку Шарићу.

Ово нису били једини послови и партнерства млађег Терзића.

„Бро3“ и „Топ наступ“

Отприлике у исто време када је постао власник „Goter construction“-а Костадин Терзић је ушао и у друге послове.

Са својим пословним партнером Говедарицом и Миланом Вујком, братом сувласника „Миленијум тима“ Стојана Вујка, има фирму „Senjak gym and spa“, али није јасно чиме се она бави.

Другу компанију „Bro3 Collection“ са седиштем у Тополи која се бави производњом одеће, Костадин је отворио са Љубомиром Доронтићем који се на друштвеним мрежама представља као Цока Броз, позоришни и телевизијски продуцент и дизајнер бренда Броз.рс. Доронтићеву одећу рекламирају бивши тренер „Црвене звезде“ Дејан Станковић, али и садашњи и бивши играчи, а модели се често фотографишу на стадиону „Рајко Митић“.

Терзић је 2015. основао и фирму „Топ наступ“ са Вељком Ражнатовићем, сином познатог криминалца Жељка Ражнатовића и осуђиване певачице Светлане Ражнатовић и Николом Вавићем, млађим братом хулигана Александра Вавића, осуђиваног за дрогу и оружје. Намера је била да буду посредници приликом уговарања наступа извођача народне музике, али није познато да ли је и које послове фирма склапала.

Никола Вавић је ухапшен 2009. због продаје дроге, након чега је осуђен на 4 године затвора – казну, међутим, није одлежао јер је СНС након доласка на власт донео Закон о амнестији. Био је оптужен и да је у мају 2014. испред сплава „Блејвоч“ у Београду упуцао радника обезбеђења тог ноћног клуба, али је на крају ослобођен. У пуцњави на Теразијама 2017. године, Вавић је упуцан у ноге.

Породична традиција

Костадин Терзић није одолео изазову и да се, попут оца, докаже у свету спорта. Крајем прошле године изабран је за потпредседника ОФК Београда.

Под новом управом клуб је брзо напредовао – после шест година у нижелигашком фудбалу ОФК Београд је почетком јуна славио улазак у Прву лигу Србије.

Костадину је тако пошло за руком исто што и његовом оцу четврт века раније. Најавио је да планира да у ОФК Београд доведе нове играче и да у наредних пет година клуб уђе у Суперлигу што је највише такмичење у земљи. Осим тога најавио је и обнову стадиона и просторија ОФК Београда.