Прочитај ми чланак

Фирма породице Карић: На „црну листу“ САД доспели смо због клевета у медијима

0

Компанија Дана Холдингс породице Карић, никада се није бавила било каквим пословима са државом Белорусијом свих година пословања у тој земљи, већ се две деценије искључиво градни простор и станове за тржиште и никада није градила ни један државни објекат, саопштио је Вибор Мулић, председник директорског борда компаније Дана Холдингс.

Он у саопштењу подсећа на „недавно интензивно презентовање у медијима, наводно ‘независног’ међународног истраживања ОЦЦРП–а и КРИК-а и тренутног стања у Белорусији“.

Напомиње да се сада „понављају идентични лажни подаци“ у светлу информације о стављању компаније Дана Холдингс на „санкциону листу ЕУ и САД“.

„Поново се покушава лансирање лажних информација о наводно повлашћеном положају те компаније“, сматра Мулић и оцењује да су по среди грубе и теденциозне шпекулације и неистине.

Према његовом објашњењу, „на санкциони списак ЕУ, компанија је доспела након објаве наведеног низа клевета изнетих на наш рачун у неколико кампањски синхронизованих медијских чланка“.

„Наводи у чланцима нису поткрепљени нити једним доказом, а темеље се на врло несолидном раду повезане групе истраживачких новинара“, тврди Мулић.

Он је уверен да је „ЕУ искористила те непроверене наводе, верујући ауторима на реч, као основу за увођење санкција, превиђајући да не постоји могућност да Европски суд прихвати новинске чланке као доказни материјал“.

„На основу тако правно неутемељене, погрешне одлуке ЕУ смо и доспели на санкциону листу САД. И у овом случају ћемо искористити све правне мере за хитно укидање донешених мера“, најавио је Мулић.

Истраживање ОЦРП-а, БЕЛСАТ-а и КРИК-а, како је констатовао, „открива своју неверодостојност, већ у полазној аргументацији о наводно добијеном бесплатном грађевинском земљишту вредном 800 милиона долара“.

„Истина је доказива простим увидом у Устав Републике Белорусије и важеће законе – све земљиште у Белорусији је власништву државе и не може бити у промету, односно ни под којим условима се не отуђује“, образложио је Мулић.

Он тврди да компанија Дана Холдингс није “добила” или купила ни један квадратни метар земљишта, „већ је квалитетом својих архитектонских мастер планова понудила на јавним конкурсима најбоља решења и самостално инвестирање у грађевинске пројекте“.

Компанија се никада се није бавила било каквим пословима са државом Белорусијом свих година пословања у тој земљи, већ се две деценије искључиво бави градњом простора и станова за тржиште са мотом “Квалитетно, брзо, јефтино!”, и никада није градила ни један државни објекат, поручио је Мулић.

Према његовом ставу, „у историји увођења санкција од стране ЕУ никада се није десило да је на санкциони списак уведена приватна компанија само на основу медијских чланака и без икакве провере навода“.

„Наша правна служба и међународни адвокатски тимови су поднели судске пријаве против свих који су учестовали у изради и дистрибуцији ових лажних инфомација, а исте ће бити поднете и у Србији“, закључује Мулић.

Према писању Крика,„америчко министарство финансија ставило је на црну листу компанију Дана холдингс, повезану са породицом Карић из Србије, у пакету којим се проширују санкције против Белорусије“.

На тој листи је и Немања Карић, син Богољуба Карића.