Прочитај ми чланак

УСЛОВЉАВАЊЕ: Европска комисија захтева да Русији уведемо санкције

0

majkl-devenport-aleksandar-vucic-foto-fonet

У извештају Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ за 2014, који ће званично бити објављен данас, највероватније неће бити конкретно поменути односи наше земље и Русије, али ће Србији бити препоручено усклађивање са спољном политиком ЕУ.

Како је један од најбитнијих сегмената европске дипломатије управо криза у Украјини, ЕУ нам је овом препоруком ставила до знања да би требало да се прикључимо санкцијама Русији, оцењују познаваоци дипломатских прилика.

Три спорне тачке

Извештај ЕК ће, према информацијама Курира, генерално бити најпозитивнији до сада. Ипак, садржаће и примедбе, које ће се односити на изградњу Јужног тока, реформу правосуђа и усаглашавање наше спољне политике са ЕУ.

Имајући у виду актуелна дешавања, професор ФПН Предраг Симић оцењује да нам ЕУ тиме јасно ставља до знања да би требало да уведемо санкције Русији.

– Наравно да ЕУ неће на ултимативан начин рећи „уведите санкције Русији“, али и само употреба израза „усаглашавање са спољном политиком ЕУ“ значи да од нас очекују тај корак – оцењује Симић.

Ипак, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да не очекује никакве ултиматуме.

– Када је у питању спољна и безбедносна политика, не очекујем изненађења, већ очекујем да ћемо се до пуноправног чланства ускладити са спољном и безбедносном политиком ЕУ – каже она.

Без изненађења

Иначе, шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц рекао је да сматра да званични Београд још ове године може отворити једно или два поглавља у приступним преговорима.

– У случају Србије оптимиста сам да ће још током ове године бити могуће отворити једно или два поглавља – истакао је Курц. 

Федерика Могерини
НЕМА ПОЛИТИЧКИХ УСЛОВА ЗА ИЗГРАДЊУ ЈУЖНОГ ТОКА

Будућа висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је јуче да преговори између ЕУ и Русије о гасоводу Јужни ток могу бити обновљени након стицања политичких услова.

– Политички услови за Јужни ток још не постоје због ситуације са Украјином и наших односа с Русијом – додала је Могеринијева.

Њена изјава подудара се с најавама светских медија да ће извештај ЕК о Србији садржати примедбе на рачун изградње Јужног тока која би могла негативно утицати на процес придруживања уколико се тај пројекат не усагласи са европским правом.

Дачић
ПРИЈАТЕЉСКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

Србија и Русија настављају пријатељске односе, не само у политичкој сфери већ и у свим другим сферама, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Он је рекао и да Србија жели да буде чланица ЕУ, али „неће то чинити на штету својих старих пријатеља“.

– Србија ће чувати своје пријатељство с Русијом. С великом радошћу чекамо посету Путина следеће недеље – рекао је Дачић.

Јоксимовићева
ОД ИЗВЕШТАЈА ЗАВИСЕ ДАЉИ ПРЕГОВОРИ

Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, објашњава зашто је извештај ЕК битан за Србију.

– То је прави годишњи пресек тога колико је једна земља напредовала у односу на приближавање ЕУ. Кроз тај пресек се види на чему треба више порадити. У зависности од интонације извештаја ЕК предузима следеће кораке, а у случају Србије претпоставља отварање преговарачких корака – каже она. 

(Курир)