Прочитај ми чланак

Европска комисија полудела због Руса у Србији: То је ризик по нашу безбедност!?

0

Европска комисија (ЕК) је забринута због најављених измена у Закону о држављанству Републике Србије којим би могле олакшати процедуре по којима би страни држављани могли доћи до српског пасоша.

„Комисија је изразила забринутост да би предвиђене измене српског Закона о држављанству могле да представљају ризик за јавну политику или безбедност Европске уније (ЕУ), с обзиром да грађани Србије уживају безвизни приступ у ЕУ“, наводи се у писаној изјави из Европске комисије коју су доставили Радију Слободна Европа (РСЕ).

Додаје се да кроз поједностављене процедуре, држављани трећих земаља којима би иначе била потребна виза за путовање у ЕУ, могли би то да ураде без визе.

С тим у вези се потврђује да је ЕК свесна великог броја пресељених руских држављана у Србију након „руског агресорског рата против Украјине“. Интересантно ЕК не сметају илегални мигранти из Азије, Африке и са Блиског истока.

„Европска комисија помно прати ситуацију и редовно се распитује код српских власти о присуству руских држављана у Србији. ЕК је затражила од Србије да узме у обзир њену забринутост“, истиче се у писаној изјави.

Званичници ове институције подсећају Србију да као земља кандидат за пуноправно чланство у ЕУ, од ње се очекује да се постепено усклађује са политикама и одлукама ЕУ.

У години почетка рата у Украјини привремено или трајно боравиште у Србији потражило је више стотина хиљада Руса.

У седам месеци 2023. готово исти број као у целој 2022. години.

У 2022. број држављана Русије који су добили српски пасош утростручио се у односу на годину пре инвазије.

Овај тренд се наставио у 2023.

Закон о држављанствима омогућава Влади да под одређеним условима одобри држављанство по посебној процедури.

Како је дефинисано у закону, држављанство се по тој процедури даје ако би „пријем у држављанство представљао интерес“ за Србију.

Како показују решења Владе Србије објављивана у „Службеном гласнику“, до 21. августа држављанство Србије добило је 76 грађана других националности. Највише њих долази из Русије.

И раније у току ове године, ЕК је упозорила да би Србија ризикује безвизни режим због поједностављених процедура добијања српског држављанства.