Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКА ДЕМОКРАТИЈА ЗА БИХ: Услови, санкције, претње, ултиматум….

0

mogerini

Представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федерика Могерини боравила је у Сарајеву како би започела реализацију „британско-немачке иницијативе за БиХ“ у смислу евро-атлантских интеграција, а која није ни мало наивна и безазлена.

У иницијативи се између осталог наводи: „Зато смо предложили да ЕУ тражи да се политичари које сте ви изабрали обавежу на два начина: 1. Писменом изјавом којом се обавезују на спровођење институционалних реформи на свим нивоима државе, а које су осмишљене да државу учине функционалнијом и омогуће јој да ефикасно ради са ЕУ; и 2. Прихватањем обавезе да ће са ЕУ договорити мапу пута за свеобухватни план реформи на основу којег ће БиХ напредовати на путу придруживања ЕУ“.

Институционалне реформе на свим нивоима власти подразумевају укидања надлежности Републике Српске и Федерације БиХ, те оснивања свих, по њима, потребних институција на централном нивоу. Политичари из Федерације су подржали ову иницијативу, али мало је чудно, да су и неки политичари из Републике Српске такође подржали ову иницијативу којом се урушава уставни поредак Републике Српске и БиХ, иако се из уста ових европских званичника саопштавају и услови, претње и уцене.

У иницијативи се такође наводи: „Да будемо јасни, овде се не ради о томе да међународна заједница жели да намеће нове законе у БиХ. Не желимо да се враћамо у време кад су се закони и одлуке доносили по међународном налогу.“

У иницијативи се недвосмислено подсећа и саопштава, опет један могући вазални однос ЕУ према БиХ, оличен у претњама, а не треба заборавити да је тако увек и било, јер је Запад као у време империја смењивао председнике, политичаре, судије, доносио законе, а НАТО спроводио репресију над становништвом.

САД су такође подржале ову иницијативу, а портпарол Стејт департмента Џен Псаки је изјавила: „У наредним месецима, ми ћемо уско сарађивати с нашим европским партнерима како бисмо подржали доношење и спровођење реформи за убрзан напредак БиХ ка европским и евроатлантским интеграцијама“, саопштено је из Стејт департмента.

У изјави Псаки недвосмислено се позива и на чланство у НАТО.

Наравно, Могеринијева је у Сарајеву саопштила да ЕУ неће спуштати критеријуме и стандарде које очекује да БиХ испуни на европском путу: „Услови остају исти и они се неће мењати ни у будућности. Можемо говорити о промени редоследа приоритета, односно како унапредити приступ неким питањима, као што су социо-економске реформе и функционалност земље“, рекла је Могеринијева.

Она је рекла да ће 15. децембра на састанку министара спољних послова ЕУ бити поднесен извештај о њеној посети БиХ, заједно са европским комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

„Након тога биће дефинисани кораци о томе како конкретизовати политичку вољу за наставак процеса европских интеграција, односно биће дефинисане конкретне мере које треба да предузму домаће институције“, нагласила је Могеринијева.

Очито је да ће се после 15. децембра Републици Српској и Федерацији поставити ултиматум смислу још укидања институција, централизације власти и потчињавања ЕУ.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко се је чак усудио да наговести, да ће се државно уређење БиХ полако рушити од стране ЕУ, а из контекста изјаве се може извући и „претња силом“?!

„Мислим да ће дејтонске БиХ бити у будућности све мање и мање. Биће више Брисела. То се види и на SFOR-у (NATO). У почетку је било 60 хиљада, сада 600 војника. Моја канцеларија је имала 800, сада има око 120. Ми се смањујемо, али наравно, устав Дејтона остаје, док се не буде мењао, и до даљњег остаје и уређење ове државе која има два ентитета и три конститутивна народа. До даљњег дејтонски устав остаје, али апсолутно све више акцената ће бити на Бриселу.“

Са друге стране, министар спољних послова РФ Сергеј Лавров је безброј пута поновио став РФ, да је ревидирање Дејтонског споразума веома опасно и неприхватљиво без сагласности сва три народа.

Да ће се и после 15. децембра притисак наставити наговестио је и Јоханес Хан који је саопштио да ће високи европски званичници наставити да посећују БиХ и тако надгледају процес интеграција. Он је истакао да ЕУ поздравља бољу сарадњу у региону у транспорту и енергетском сектору, али и да је БиХ потребан интерни механизам којим ће одговорити на све захтеве сарадње са ЕУ.

У тим захтевима се условљава преношење већине надлежности Републике Српске и Федерације БиХ на централни ниво, у просвети, пољопривреди, енергетици, управи…

„У прошлости буџет ЕУ за БиХ износио је око 80 милиона евра, сада се користи само половина тог буџета, јер политичари у БиХ нису могли да се усагласе о начину утрошка тих средстава. Као резулат тога буџет је преполовљен. Ми смо спремни да, ако се постигне споразум и буде политичке воље, повећамо износ буџета „, рекао је Хан.

Кроз овакве изјаве очито се види један вид финансијских уцена, а како би се за мизеран новац „скројила“ држава по њиховим правилима, те да као таквом, зависном државом од ЕУ могу лако управљати.

Могерини је споменнула да је разговарала са министром спољних послова Руске Федерације, Сергејом Лавровим, као и да постоје тензије између Русије и ЕУ, те да би било добро да земље западног Балкана буду изостављене из тога.

Сасвим супротно њеним „жељама“, управо ЕУ због несугласица са Русијом наваљује са поплавом својих производа на тржиште БиХ како би бар мало ублажила санкције РФ, а са чиме уништава домаћу привреду, док са друге стране уводи забране извоза из БиХ у ЕУ, штитећи своје тржиште.

Да ли ће домаћи политичари, нарочито у Републици Српској, подлећи овим подлим уценама и претњама, нарочито Високог представника, показаће се у догледно време.

(Глас Русије)