Прочитај ми чланак

Eво каква су стока напредњаци: Владета Јанковић држи господски говор, а они урлају

0

Понекад је лакше савладати робовласника него роба у себи, поручио је посланик Владета Јанковић, у некој врсти опроштајног говора у Народној скуптшини, који је поздрављен бурним аплаузом из клупа опозиције.

Све је кренуло наопако јер су седнице почеле да личе ни на шта, пре свега на начин на који су заказиване, не остављајући времена опозицији да се припреми. Уместо да седимо овде као пријатељи и да укрштамо аргументе у друштвеном интересу, овде се понаша у личном и партијском интересу, парламент нам личи на друмску механу, рекао је Јанковић.

Сећам се са гађањем када су се у овој сали препречили полицајци, одвајајући посланике од посланика, и то смо доживели у овом сазиву, додао је.

Јанковић је подсетио на свој говор када је парламент конституисан пре 15 месеци (у августу 2022), који је тада изазвао велику пажњу, опозиционе јавности.

Оценио је да је време, будући да је овај сазив на вратима (услед ванредних парламентарних избора који се очекују 17. децембра), да се сумира његов рад.

По оцени Владете Јанковића, овај парламент није постао срце државе Србије, јер га је владајућа већина подредила служењу аутократији.

Много је важније од те пристрасности са којом су седнице вођене, је то што је међу нама настала непремостива подела, навео је.

Председавајући парламента, за све ово време посланицима владајуће странке није изрекао ни једну ни једину опомену и казну, а посланицима опозиције преко 70, када је реч о амандманима опозиције, усвојени су у броју прстију једне руке, тако се не прави парламентарна демократија, рекао је Јанковић.

Срамно је и штетно што нисмо посветили пажњу Косову, имали смо само једну седницу о томе, ни дан данас ништа не знамо о Бањској, о Милану Радоичићу, то се дешава када се парламентарна демократија замени апсолутистичким вођством, рекао је посланик Владета Јанковић.

Искористићу овог прилику да доктора Синишу Малог питам по четврти пут колико је коштао споменик Стефану Немањи и колико је из државних фондова исплаћено руском вајару за њега, искористићу прилику и да министру унутрашњих послова кажем, да ако је тачно да његов припадник обезбеђења носи оружје, то се не ради у овом светом дому, још једном ћу замолити председника Скупштине да моје речи не релативизује и не изврће, рекао је Владета Јанковић и изашао из сале, док је Владимир Орлић, председник парламента, изговарао реплике на Јанковићеве наводе, тврдећи да је опозиција та која је крива за стање и атмосферу у Народној скупштини.