Прочитај ми чланак

Ево како Вучић припрема јавност за независно Косово

0

Јавна је тајна да је Александар Вучић добио наклоност ЕУ и дела међународне заједнице у тренутку када је Борис Тадић одбио да преда српске институције на северу Косова у окриље Приштине, чиме је навукао гнев Вучићеве менторке Ангеле Меркел. Убрзо по доласку на власт, Вучић у Бриселу потписује споразум са Приштином којим се одриче српских институција (судство, здравство, просвета...) на северу, што му је омогућило да од ЕУ добије зелено светло за диктаторску управу над Србијом.

Оно што су започеле, а нису успеле НАТО бомбе 1999. године, по питању Косова, успео је Александар Вучић. Управо је Вучић, који се годинама пре успона на власти бусао у патриотске груди, успео у настојањима да се зацементира косовска независност.

Наравно, Вучић добро зна да није популарно рећи отворено да се залаже за независност јужне српске покрајине, те већ годинама изокола припрема јавност на такав сценарио, док иза завесе, са својим коалиционим партнерима у Приштини и менторима споља, конкретно ради на таквом развоју догађаја.

Управо зато међународна заједница, којој је стабилократија постала важнија од демократије, остаје слепа и нема за дефецит људских права и слобода у Србији, те је Вучићу оставила одрешене руке да Србијом управља аутократски.

Међутим, зна добро Вучић да би отворено признање Косова као суверене државе био његов политички крај, те мањим корацима и потезима које приказује као своју невероватну дипломатску умешност, поплочава пут ка исходу који се од њега очекује – гранични прелази, међународни позивни број, регистарске таблице…

За све то време Вучић припрема српску јавност на независност Косова као готов чин. Ево најкарактеристичнијих Вучићевих изјава који поткрепљују такав став:

– Србија не може да пристане на независност ако не добије ништа – август 2019.

– На Косову немамо ништа, и један метар био би добитак – јун 2018.

– Србија нема власт на Косову, престати са обмањивањем јавности – мај 2019.

– Србија неће добити бољу понуду за Косово од онога што је у „нон пејперу“ (овај незванични документ, такође, предвиђа независност Косова – прим.аут.) – мај 2021.

– Мит је да је Косово само наше – јун 2021.

– Ја сам за разграничење на Косову, то је апсолутно најздравије за Србију. Ми нисмо спремни да чујемо истину око Косова, чак и кад је сви знају. Неће то људи да прихвате, јер то дира у њихове емоције – јун 2019.

– Скупо ће нас коштати то што није прихваћена моја идеја о разграничењу – мај 2019.

– У Хонгоконгу живе Кинези а на Косову 93 одсто становништва чине Албанци а не Срби – септембар 2019.

Израел пуних 13 година није признавао Косово, да би Вучић у Вашингтону ставио свој потпис којим се и то омогућава.

И сада када се ближе избори, Вучићева пропагандна машинерија покушаће да од њега направи највећег борца за Косово, а све опозиционе кандидате као присталице независности Косова и српске издајнике. Зато је важно подсетити се шта је радио и говорио напредњачки лидер по питању Косова.