Прочитај ми чланак

ЕУ: Прво примена бриселског споразума, а за датум …

0

eu-srbija48021

(Вечерње Новости)

Ресорни европски министри, у чијим доменима су дипломатија, европски послови и одбрана, на заседању у Луксембургу, одали су признање Београду на постигнутом споразуму с Приштином, нагласивши да то суштински учвршћује даљи пут обе стране ка ЕУ. Датум је, ипак, изостао, али су превладала очекивања да ће и то стићи у јуну. Европски министри, ексклузивно за “Новости”, процењују како и када договор с Приштином може да се одрази на даљи ток европских интеграција.

Ерки Тумиоја (Финска): Договор је каснио

* Је ли Србија бриселским договором испунила европска очекивања?

– Сви министри су се на седници Савета за опште послове у Луксембургу у огромној мери сложили да је, постизањем споразума, учињен велики корак напред, не само за Косово и Србију, већ и за целу ЕУ.

* Датума, ипак, још нема?

– Договор између две стране је дошао прекасно, да бисмо о томе овога пута могли да одлучимо. Зато ће се та тема наћи на дневном реду министарског савета у јуну. Али, верујем да ће тада сви бити за, и када је реч о датуму за преговоре са Србијом, и када се ради о ССП с Косовом.

* Хоће ли на све утицати чињеница да Срби с Косова одбијају предлог?

– Уговори су ту да би се поштовали. И, то ћемо, заиста, пратити, и то изблиза.

Јанош Мартоњи (Мађарска): Споразум на терену

* Да ли је Србија, споразумом с Приштином, коначно отклонила главну европску препреку?

– Може се слободно рећи да смо сви веома задовољни постигнутим споразумом.

* И даље нема јасне временске одреднице за почетак преговора са ЕУ?

– Још нема одлуке о отварању претприступних преговора са Србијом, јер ће о томе бити речи на седници Европског савета у јуну. Што се Мађарске тиче, у потпуности подржавамо да датум за почетак преговора буде утврђен у јуну.

* Шта Србија до тада још треба да уради?

– Сада, када споразум постоји, треба на терену применити договоре, а онда у јуну донети одлуку.

Марта Дасу (Италија): И даље тешко

* Да ли су коначно отворена врата ЕУ за Србију?

– Постигнути споразум је корак напред, за обе стране, али и за европску дипломатију. То је, такође, велики успех и за италијанску дипломатију, јер смо, као што је познато, стајали иза тога од самог почетка. Учињен је суштински корак ка стабилизацији Балкана и за напредак, различитим путевима, Србије и Косова, ка Европи.

* Очекивали смо препоруку о датуму, али је нисмо видели у документима…

– Мислим, и надам се, да је могуће да то буде у јуну. Истину говорећи, део тога зависи и од примене на терену. Као што је познато, имплементација представља тежак део овакве врсте дипломатских споразума. Али, на последњем министарском савету клима је била позитивна и оптимистична.

* Колико ће нас неке земље кочити до циља у јуну?

– Знамо да неке важне земље чланице ЕУ имају различите унутрашње процедуре да би биле у могућности да одобре такву врсту сагласности. У Немачкој, на пример, за одобрење парламента је потребно неколико недеља. Али, очекујем да на савету у јуну будемо у могућности да потврдимо почетак пута, на различитим нивоима, две земље ка ЕУ.

Вили Севндал (Данска): Разлог за славље

* Је ли Београд урадио све што се тражило да бисмо добили датум?

– Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа између Србије и Косова, а који су постигли премијери у Бриселу, добра је ствар и имамо разлога да то прославимо.

* Хоћемо ли сада брже у Европу?

– Реч је о суштинском кораку напред. Сви честитамо Србији и Косову на том споразуму на који се дуго чекало, и који сада отвара много могућности за обе земље.

Карел Шварценберг (Чешка): Добре вести у јуну

* Да ли се Србија, првим споразумом о основама за нормализовање односа с Косовом, заиста приближила ЕУ?

– Веома ми је драго због овог споразума који је коначно постигнут. Сматрам да је то неопходно за мирну будућност на Балкану.

* Добили смо честитке, али не и датум?

– Уверен сам да ће датум врло брзо бити предложен. Надам се већ у јуну.

* Шта Србија треба да уради до тада? Срби са севера одбијају план…

– Србија треба да се припреми што је боље могуће. Сви смо спремни да вам у томе помогнемо. И, наравно, треба да се примени све што је договорено. Свестан сам да постоје тешкоће да се реализује договорено.

Роман Јакич (Словенија): Безбедност уз НАТО

* Како Словенија гледа на споразум Београда и Приштине?

– Словеначка влада поздравља споразум између Србије и Косова. Мислим да је то добар корак напред за стабилизацију целог региона.

* Од чега зависи хоћемо ли добити датум у јуну?

– Све зависи и од примене на терену.

* Како тумачите захтеве да НАТО буде гарант споразума на северу?

– Позитивно је то што су обе стране установиле да НАТО може да буде гарант за сигурност у овом региону. НАТО ће учинити све да то тако и буде.

Жан Аселборн (Луксембург): Посао тек почиње!

* Је ли споразумом између Србије и Косова урађен најтежи део посла у нормализацији односа?

– Двојица премијера су за шест месеци учинила суштински напредак. Али, још није све решено. Парламент Косова је дао своју сагласност, а сада је ред на Супштину Србије да, надам се, учини исто. Посао тек почиње. Стабилизација региона Балкана пролази кроз нормализацију односа између Косова и Србије.

* Шта се још очекује од нас?

– Треба да покажете да се са споразумом слаже велика већина у Скупштини. Потребно је да се виде и резултати на терену. Знам да ће бити тешко за обе стране да се договорено и практично примени. ЕУ је спремна да вам у томе помогне. Ако до Брисела стигне добар одјек, шансе су изузетно велике да кренемо напред у следећим месецима.

Весна Пусић (Хрватска): Све се добро креће!

* Како Хрватска, као сусед, и као земља која сада већ учествује у раду ЕУ, оцењује параф између Дачића и Тачија?

– Постизање споразума је велики и значајан корак. По свему што овде видим и чујем, и Србија и Косово морали би да направе корак напред. То би за Србију значило добијање датума за почетак приступних преговора за чланство у ЕУ, а за Косово почетак преговора за ССП.

* Је ли реално да се то догоди у јуну?

– Још нисмо чланица, али у оној мери у којој мене питају, мислим да је реално. Атмосфера је позитивна.