Прочитај ми чланак

ЕУ НЕ ЖЕЛИ ДА ВИДИ српску војску у Москви

0
Фото: Танјуг - Јаросав Пап

Фото: Танјуг – Јаросав Пап

Бивши дипломата Душан Лазић сматра да постоје разлике у врху српске власти што се тиче спољне политике, након одлуке да Војска учествује на паради у Москви.

Он је гостујући у вестима Б92 рекао да га не изненађује одлука председника Србије Томислава Николића да Војска Србије учествује на војној паради у Москви, али и додао да се земљама Запада, нарочито Европске уније неће свидети учешће Војске Србије на паради, као и да ће утицати на међународне односе.

“Треба имати у виду да оваква одлука неће наићи на добар пријем у Европској унији, одразиће се и на међународне односе. Остаје да видимо на који начин. Ситуација у нашој земљи није добра, ни социјална ни економска ни политичка. Мислим да је то допринело да Николић донесе такву одлуку, а очигледно је да постоје разлике у врху српског естаблишмента што се тиче спољне политике, постоје различите оријентације што се тиче тога које циљеве желимо да постигнемо и приступа да се ти циљеви остваре“, наводи Лазић.

Он наводи да постоји низ аргумената за Николићеву одлуку.

“Ипак, мислим да овакву одлуку треба ситуирати у контекст заоштрених односа Истока и Запада где се они надмећу за утицај у Србији и не само Србији. Србија се налази на брисаном простору и то је незахвалан простор за малу земљу. При томе морамо да водимо рачуна да доливамо уље на ватру и смирујемо ситуацију где год можемо у мери којој можемо“, истиче Лазић.

Према његовим речима, Србија мора добро да размисли о последицама својих одлука.

“Не бих могао да кажем да је изненађење, али у сваком случају о овој теми не бисмо ни разговарали у неком мирнијем међународном контексту где су односи великих сила нормални. Ово је време када су сукоби међу великима велики, а ми треба детаљно да размислимо о томе и да видимо какве то последице има за нашу земљу“, сматра Лазић.

Председник Србије Томислав Николић је одлучио да Војска Србије учествује на „Паради победника“ у Москви 9. маја, саопштено је из Министарства одбране.

Извор:   Б92
Наслов: Србин.инфо