Прочитај ми чланак

ЕУ: Истим речима у нацртима о Србији и Космету

0

Нацрт закључака припремљен за предстојећи састанак Министарског савета у Бриселу садржи готово идентичне реченице о Србији и Космету, које се третира посебно, произилази из документа.

Министри ће у понедељак и уторак расправљати, између осталог, о Србији и Космету, а очекује се да предложене закључке усвоје без већих измена.

Оно што пада у очи, међутим, јесте да се текстови нацрта закључака о Србији и о Космету готово потпуно поклапају, уз минималне измене у редоследу појединих термина.

Тако у тачки 46. предлога закључака о напретку Србије,  пише да „Савет похваљује (Ивицу) Дачича и (Хашима) Тачија због ангажовања у дијалогу Београда и Приштине под покровирељством ЕУ“.

Готово постпуно иста реченица налази се у тачки 51. документа која се односи на Космет, с тим што је редослед имена Дачића и Тачија промењен, па је Тачи на првом месту.

Неколико параграфа, који се односе на потребу настављања дијалога и напретка у нормализације Београда и Приштине потпуно су идентични, осим што, поново, стоји „Београд и Приштина“ у закључцима о Србији, а „Приштина и Београд“ у закључцима о Космету.

Неколико реченица у којима се указује на неопходност наставка дијалога и напретка у нормализацији односа Србије и окупатора са Космета такође су сасвим идентичне.

И коначно, чак је и текст кључних пасуса у коме се каже да ће Савет одлучивати о одређивању датума почетка преговора о придруживању за Србију у марту следеће године, с изгледима да преговори почну у јуну, иста је као реченица која се односи на Космет, с тим што уместо „одређивање датума почетка преговора Србији“ стоји „одлука о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању за Косово“.

Остаје само да се види да ли је околност да се текстови у тако великој мери поклапају порука Брисела да Србију и окупаторе са Космета третирају као „спојене судове“ или је просто резултат бирократске лењости оних који су састављали предлог закључака.

 

(Танјуг)