Прочитај ми чланак

Ештон прво посебно с Дачићем и Тачијем, потом радна вечера

0

eston1

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон састаће се касније поподне у Бриселу са српским премијером Ивицом Дачићем, потом с ратним злочинцем Хашимом Тачијем, с циљем да затим и на заједничкој „радној вечери“ постигне договор о условима за новембарске изборе на Косову који би свима били прихватљиви.

На састанку Ештон-Дачић-Тачи треба да дође и до нагодбе око посета српских званичника Косову у предизборном раздобљу, имајући у виду да је српски премијер Дачић упозорио да у Приштини изречена забрана његове посете општини Штрпци значи нарушавање споразума Београд-Приштина и да, ако ЕУ ову ситуацију сматра нормалном, он „нема интереса да више учествује у дијалогу са Приштином“.

Како тврде европски дипломатски извори, став високе представнице ЕУ је да је о питању посета српских званичника требало да се две стране претходно подробно договоре.

На опаску да су неки министри власти у Приштини без икаквих сметњи посећивали Београд и да српски премијер сматра да забрана његовог доласка на Косово представља директно ометање споразума две стране о нормализацији односа, европске дипломате кажу да се мисли да је посета Дачића ипак нешто што би дошло у потпуно другим, изборним околностима.

Управо зато је требало све учинити да се таква посета претходно добро размотри и припреми.

Представник ЕУ у Приштини Самуел Жбогар изјавио је да је забрана за српске функционере „последица нервозе обе стране“, уз опаску да је „претерано да се забране све посете српских званичника Косову у време избора, пошто знамо да је свима нама у интересу да што више људи изађе на изборе“.

Дачић је приметио да су се највиши европски званичници хитно огласили поводом неких забрана недавно донетих у Србији, а да се поводом овога још нико није огласио.

Он је нагласио да је Србија за мир и дијалог, али да нико не може да је понижава и подвукао да интерес Србије јесте да се овај преговарачки процес настави.

Српски министар задужен за Косово Александар Вулин је изјавио да без активног учешћа Београда неће бити активног учешћа Срба на изборима на Косову.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић је навео да је оно најмање што очекују српске власти да се реши питање укључивања једног представника косовских Срба у Централну изборну комисију Косова.

(Блиц)