Прочитај ми чланак

Ескобар: Охрид отворио врата да Београд призна Косово, Приштина да формира ЗСО

0

У Представничком дому Конгреса САД у току је претрес о Западном Балкану, на којем је једини сведок Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара САД. Претрес је организован у оквиру Пододбора за Европу у Одбору за спољне послове, а њиме председава републиканац Томас Кин.

У уводном обраћању, Кин је навео да су три деценије инвестиција и рада на демокартији у региону довели до неких бољитака, али да постоје проблеми у региону, преноси Глас Америке.

„Нема ничега што личи на нормализацију односа Србије и Косова. Тренутни приступ САД није успео да доведе до пада тензија“, навео је Кин.

Додао је да Администација довољно не одговара на ситуације иза којих стоји Београд, а везане су за протесте у којима страдају војници КФОР-а.

„Желим да се српска заједница и Београд укључе и омогуће нове изборе на северу Косова“, каже Кин.

„Желим да знам да постоји пристисак ЕУ и САД да Курти испуни обавезу формирања ЗСО, као и да са друге стране престане пристисак да се Косово не укључује у међународне органе.“

Додао је да жали што Србија није увела санкције Русији, али и да је похвално што земља прима избегле Украјинце, преноси Глас Америке.

„Одлука да се санкције уведу Александру Вулину је подсетник да се се не толерише руски малигни утицај у Србији“, објашњава Кин. Са друге стране, напад Додика на Уставни суд БиХ, ова претња миру није имала озбиљан амерички одговор, напоменуо је Кин.

Додаје да САД са нестрпљењем очекују формирање нове Владе Црне Горе

После Кина, говорио је Вилијам Китинг, највише рангирани демократа у Пододбору, који се фокусирао на проблеме између Србије и Косова и проблеме у БиХ.

Габријел Ескобар је обраћање почео наводећи да је америчка политика на Западном Балкану утемељена на принципу континуиране интеграције региона у евроатлантске структуре:

„Интеграција јача Европу као геостратешког партнера; учвршћује демократско управљање и владавину права; те чини земље Западног Балкана безбеднијим и просперитетнијим – а тиме тај регион бољим безбедносним и трговинским партнером САД“.

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан потом је навео да САД разумеју да постоје огромне препреке тим процесима, укључујући заустављени напредак у демократизацији, корупцију, зависност о руској енергији, етнонационалистичке политике, те штетни страни утицај и дезинформације из држава попут Кине и Русије. Додао је да то нису непремостиви проблеми и да у њиховом решавању и ублажавању тензија помаже ангажман САД, али и да земље морају саме предузети неопходне кораке да би се квалификовале за чланство.

Ескобар се затим фокусирао на односе Србије и Косова, говорећи да је Европска унија у фебруару и марту, уз снажну подршку САД, дошла до прекретнице, Споразумом о путу нормализације односа и анексом о имплементацији који је створио оквир кроз који би обе земље испуниле своје обавезе.

„Кључни елемент је испуњавање обавезе Косова од 2013. године да се успостави Заједница општина са српском већином која би оснажила општине са заједничким интересима, језиком и културом да координирају заједничке изазове у пружању неких јавних услуга, укључујући образовање, здравствену заштиту и локални економски развој“, рекао је Ескобар.

„Косово и Србија су се чак сложили да признају међусобно документе и националне симболе. И што је најважније, према овом споразуму, Србија више неће лобирати против чланства Косова у међународним организацијама“.

„Од када су стране постигле ове споразуме, било је озбиљних провокација, ескалације тензија и неприхватљивог насиља српских демонстраната против КФОР-а, полиције и новинара на северу Косова“, наставио је Ескобар обраћање. „Као одговор, НАТО је распоредио елементе резервних снага за јачање мисије; одржава снажнији положај на северу Косова како би се обезбедило сигурно и безбедно окружење“.

Ескобар је навео да су САД и ЕУ позвали на хитну деескалацију, укључујући одржавање нових општинских и градоначелничких избора у четири општине на северу Косова, уз учешће етничких Срба, као и на поновно фокусирање на имплементацију споразума у оквиру ЕУ дијалога.
Дезинформације Кремља долазе кроз медије на српском језику

Када је реч о Црној Гори, Ескобар је рекао да је у тој земљи присутан нови моментум према остварењу европске будућности: „Недавни председнички и парламентарни избори су били слободни, мирни и понудили су бирачима широк избор. Исход је оснажио жељу становника Црне Горе да постигну ЕУ интеграцију и реформе“.

Званичник Стејт департмента говорио је у уводу и о БиХ: „Нажалост, у БиХ председник Републике Српске Милорад Додик остаје фокусиран на растављање Дејтонског мировног споразума и државног Устава. Додиково упорно, сецесионистичко и антидемократско деловање угрожава стабилност, безбедност и просперитет земље и ширег региона.“

Ескобар је рекао да ће САД наставити да позивају на одговорност свакога ко подрива Дејтонски мировни споразум или угрожава суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ, те да снажно подржавају Канцеларију високог представника у БиХ (ОХР) и алате које он има на располагању у борби против претњи Дејтону: „Такође ћемо наставити интензивне напоре да ојачамо посвећеност међународне заједнице да подржи Дејтон, укључујући прикупљање подршке (војној) мисији ЕУ.

Заменик помоћника државног секретара САД осврнуо се и на Албанију и на Северну Македонију, наводећи да су обе земље савезници НАТО-а и снажни партнери у охрабривању нормализације односа Србије и Косова.

Ескобар је још једном истакао важност трансатлантских и европских интеграција у борби против штетних утицаја Кине и Русије, али и против корумпираних локалних актера који покушавају да дестабилизују регион, пише Глас Америке.

„Русија остаје ексклузивни добављач природног гаса за неке земље Западног Балкана, што представља озбиљну пријетњу регионалној безбједности. Чак и док ратује против Украјине, Кремљ шаље дезинформације да би уносио поделе, неповерење и међуетничке и верске тензије. Кина спаја суптилне наративе који поткопавају повјерење у Запад са корозивним инвестицијама које заробљавају земље“, рекао је Ескобар, додајући да САД у партнерству са ЕУ нуде алтернативе за отпорност свему томе.

Питања чланова Пододбора

На питање председавајућег Пододбора за Европу у Одбору за спољне послове Кина, да ли може јавно да каже да је премијер Аљбин Курти посвећен формирању Заједнице српских општина, као и Београд нормализацији, Ескобар је одговорио да је апсолутно тачно. Подсетио је да је Охридски споразум отворио врата да Београд призна независност Косова, заставу, личне карте, да не блокира Косово ни у једној међунароној организацији, као да Косово треба да формира ЗСО.

„Обе стране треба да почну што пре да раде свој посао и желимо велики напредак ове године“, одговорио је Ескобар. Он додаје да су следећи потези, организовање поновљених избора, па повратак дијалогу.

На питање о Црној Гори, помињање скај апикације и корупције, Ескобар је навео да је нова влада против корупције и за владавину права.

„Црна Гора је и даље рањива НАТО чланица, али велика је подршка борби против корупције, навео је Ескобар.

Ескобар је навео да САД верују да грађани Западног Балкана желе бољу будућност за своју децу, већу демократију, просперитет и сигурност.