Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН тражио да се испоруче сви гуленисти из БиХ; ДОДИК: Решићемо

0

Реџеп Таип Ердоган тражио је од Председништва БиХ да се испоруче сви држављане Турске, које власти траже због оптужби да су повезани са Гуленовим покретом.

„Надам се да нећете ризиковати добре односе с Турском због покрета ФЕТО“, казао је данас члановима Председништва БиХ Ердоган, објавио је сарајевски портал Журнал.

„Лично ћу се потрудити да решимо тај проблем“, обећао је Додик, док је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, према писању овог портала, рекао да „БиХ неће допустити да односи са Турском буду угрожени, те да ће се све решити у складу са турским и бх. законским прописима“.

Журнал је навео да је „турски председник био незадовољан, јер је слична обећања добио и током недавног сусрета са Џаферовићем и Додиком, када је од њих, такође, тражио да БиХ испоручи Турској особе које Ердоганова власт доводи у везу са покретом ФЕТО“.

Турске власти су, према сазнањима сарајевског портала, прошли месец доставиле бх. властима списак турских држављана који живе у БиХ, а којима су поништени пасоши.

На списку су, углавном, бизнисмени који послују у БиХ, међу којима су и они који су у протеклом периоду били ангажовани на Бурч универзитету у Сарајеву, који Ердоганове власти сматрају делом ФЕТО организације.

У Министарству безбедности БиХ потврдили су за Журнал да им је достављен списак на којме се налази осам такозваних Гуленоваца, али да одлука о њиховој евентуалној депортацији није донета.

Сви они имају стални боравак у БиХ и извесно је, како се наводи, да ће затражити политички азил.

У међувремену је Ердоган појачао свој притисак и на председника СДА Бакира Изетбеговића од кога приликом сваког сусрета тражи затварање институција у БиХ за које он сматра да су блиске покрету Фетулаха Гулена.

Удовољавањем Ердогановим захтевима, БиХ власти ризикују да угрозе своју сарадњу са западним савезницима, који не подржавају захтеве Турске за депортацијом Гуленових присталица.

Осим тога, Европски суд за људска права у Стразбуру је 11. јуна ове године, у случају познатом као Оздил и остали против Молдавије, утврдио да је Молдавија прекршила људска права када је прошле године депортовала шест турских држављана који су у тој држави били ангажовани као учитељи у школама које је Ердоган сматрао саставним делом ФЕТО покрета.