Прочитај ми чланак

Ердоган тражи обнову Османског царства

0

edogan taci2

Турски премијер подигао тензије уочи гласања на Косову и Метохији, Београд ће размотрити одговор Анкари. Дачић: Недипломатска порука која не враћа поверење Срба и Албанаца.

ПРОВЕРА ЗАХТЕВА

Од локалних школских управа на КиМ затражићу информацију о наводима ДСС да су запослени били обавезни да присуствују скуповима највиших државних званичника.
За то не постоји сагласност мог ресора – изјавио је министар просвете Томислав Јовановић.
Пре тога је Милош Алигрудић, посланик ДСС, новинарима доставио копије обавештења на којима се види да председници општинских привремених органа са КиМ захтевају од запослених у школама и здравственим установа да присуствују митинзима листе „Српска“.

Док се функционерима Србије забрањује улазак на Косово и Метохију, турски премијер Реџеп Тајип Ердоган је у друштву Хашима Тачија, усред Призрена, поручио да је – Космет Турска.

Државни врх Србије још разматра какав би могао да буде дипломатски одговор Анкари на ову провокацију, која додатно загађује атмосферу пред локалне изборе на КиМ.

На еуфоричну и запаљиву реторику турског премијера реаговао је за „Новости“ премијер Србије Ивица Дачић је одговорио млако:

– Порука турског премијера Ердогана је недипломатска. Такве речи, изречене у Призрену, сигурно не доприносе политичкој стабилности на Косову и Метохији, нити враћају поверење између Срба и Албанаца.

У стручним и дипломатским круговима у Србији оцењују да би наша држава морала да затражи званично објашњење од Анкаре и преиспита своје односе са Турском, који су протеклих година унапређени.

За професора Мирољуба Јевтића, уредника часописа „Политикологија религије“ и члана борда Комитета 43 у оквиру ИПСА, Ердоган није рекао „ништа ново“:

СПОРНИ СТАВОВИ

* Изетбеговић ми је оставио Босну у аманет. (12. јул 2012)
*Балкан је срце Турске и њена врата ка Западу. (14. септембар 2011)
*Захваљујући Богу, ми смо повезали оно што смо у прошлости имали – 81 државну покрајину (13. август 2012)

– Његов иступ је само реализација идеје, која фигурира од оснивања Османског царства, да за ислам нације не постоје, да су сви муслимани браћа и да сви треба да живе у једној држави.

Јевтић објашњава да муслимани рачунају на „враћање“ Космета, за које сматрају да им је отето после пораза у балканским ратовима. То је, сматра наш саговорник, политика која ће јачати.

– Држава треба да реагује уколико сматра да је Косово њена територија и да каже да је то за нас, уз све уважавање исламске политичке доктрине, неприхватљиво.

Предраг Симић, професор са ФПН, сматра да држава мора да искористи неки од механизама из дипломатске лепезе – од јавних протеста наших званичника до уручивања демарша турском амбасадору у Београду:

– Не би ме изненадило да сличне поруке одјекну и у Скопљу и Тирани. Све то су територије Балкана на које, по турској доктрини, Анкара рачуна.

Наш бивши амбасадор у Турској, Душан Спасојевић, оцењује за „Новости“:

– Ердоганова недавна изјава о покојном Алији Изетбеговићу и сада „присвајање“ КиМ у Призрену, представљају потврду раскида са политиком Турске коју је установио и водио Кемал-паша Ататурк.

Турски премијер је био тема и у републичком парламенту, а Демократска странка Србије затражила је одговор – каква ће бити реакција државе на догађај из Призрена.

МСП: ИЗЈАВЕ НИСУ ПРИЈАТЕЉСКЕ
Министарство спољних послова Србије саопштило је у четвртак да „овакве изјаве никако не могу да буду прихваћене као пријатељске“:

– Оне одступају од уверавања која имамо у контактима са највишим турским званичницима. Душанов град је вероватно најнепримереније место за такве изјаве. Свако у свету зна да је Косово српска реч и српска територија, чак и они који су признали ту квазидржаву.