Прочитај ми чланак

ЕПС АФЕРА: Радница открила велике злоупотребе, добијала претње и остала без посла

0

Наташа Пришић, специјалиста корпоративне безбедности и бивша запослена у Сектору унутрашње контроле и безбедности ЕПС, која је указивала на незаконите и коруптивне радње у предузећу у ком је радила, што је био и њен посао, трпела је огромне притиске, а затим и остала без посла. Чак и током редовних контрола које је обављала у оквиру својих овлашћења, до ње су стизале поруке политичких моћника да сместа обустави контролу или ће је "појести мрак".

Током рада у Унутрашњој конторли и надзору пословања у Новом Саду, када су само на прва два спрата зграде тог предузећа открили 100 запослених, али и да у посебном ормарићу постоје картице тих запослених које њихове колеге провлаче уместо њих, креће њен прогон из ЕПС. Пошто су Наташа и њене колеге тада на лицу места отркиле низ пропуста, а фантомским запосленима који се само налазе на платном списку, али не и на радном месту, је дојављено да је у току контрола, настала је општа пометња.

Тог дана на радна места долазе и они који их фактички немају, постаје очигледно да ти запослени никада на ту нису били, а затим и позивају некога с поља и до Наташе Пришић долази језива порука.

„До мене долази колегиница Маријана Јанковић, коју у међувремену зове Бечић, и каже ми дрхтавим гласом, дословце овако: Рекао ми је, уђи одмах у канцеларију где се налази Наташа Пришић и реци јој да сместа обустави контролу. Прво јој то реци лепо, а ако неће лепо, реци – појешће је мрак“, истиче Наташа. Она и колеге два дана касније добијају позив од директора свог сектора Дилберовић у Балканској улици у Београду и тада им бива саопштено да је Дилберовића звао чак и Игор Бечић, народни посланик.

„Колеге су сагнуле главу, а ја сам питала у чему је проблем? Он говори бесно, како је пет пута звао Игор Бечић, како смо ми криви јер правимо хаос. Током састанка он позива Маријану Јанковић и гласно јој говори да смо нас две себи ставиле “мете на чело” а да сам ја персона “нон грата”, те да се она склони од мене“, испричала је Пришић.

Проблем је био, каже, у томе што је управо он, као њихов директор, дао налог да то раде и на сам дан, када су за време вршења контроле кренуле реакције, рекао да наставимо и да не прекидамо.

„Имам те поруке. Када се „закувало“ он се повлачи, спашавају своје политичке пулене а мене користе као жртву. Ригорозно ми наређује да сместа обуставим контролу и да случајно сутра не наставим. Свакако сам била разочарана, јер сваки пут када одрадимо професионално посао, не буде ништа, отприлике тресла се гора,родио се миш, што је у најмању руку неозбиљно“, говори Наташа која тада инсистира да се контрола настави. Наташа му је рекла да не одустаје јер неки тамо Игор Бечић „скаче и прети смрћу координаторки Службе безбедности.

„Сутрадан, 11. авгута 2019. године Дилберовић и сви моји претпостављени, са мном прекидају сваку комуникацију. Чули смо се још једном, дан два касније, јер је Дилберовић тражио да из записника избацим део где се помиње Бечић, што сам ја одбила, јер је тај човек мени претио смрћу при обављању службене дужности, док при том нема никакве везе са Електропривредом Србије. То што је он посланик, за обављање мог посла није имало никакав зачај. После тога се више нисмо чули. Та агонија траје годину и два месеца. Ја све време долазим на посао, у канцеларију Унутрашње контрола 441 на четвртом спрату зграде Електровојводине. Не одустајем јер ја нећу да будем као они, а претпостављам да чекају прилику да ми нешто напакују и ослободе ме се“, додаје Наташа и истиче да се тако нешто, нити слично, није десило никада ни у једном другом граду сем Новог Сада“, каже она.

Због ситуације која јој се десила у фирми у којој је провела две деценије, и у њеном граду, обраћала се и градоначелнику Новог Сада и председнику Покрајинске владе, са захтевом да смире Бечића, који је члан Градског одбора СНС и појаснила им да не постоји интерес да се тај човек меша у послове ЕПС-а. Никакав одговор није добила нити је било какве реакције, објашњава и зашто.

Пришић, уместо дисциплинског поступања и кажњавања починилаца, како каже за Нова.рс, постаје непожељна у систему, трпи мобинг и на крају остаје без посла. Уместо да ћути, како је од ње захтевано, одлучила је да јавно говори о ономе што је, радећи свој посао, са својим колегама разоткрила.

У Електропривреди Србије, Наташа Пришич је радила од 2001. године. У Електровојводини Нови Сад, у Сектору за пројктовање радила је десет година, а наредних пет у Сектору за финансије, у контроли финансијских токова. Од 2016. године прелази у Сектор за унутрашњу контролу и безбедност који припада ЕПС-у Београда. Те послове обавља на територији ЕПС-а читаве Србије. После шест година рада на тим пословима, добија отказ због, како каже, тога што је одговорно радила свој посао и указала на коруптивне радње у Електропривреди Србије.