Прочитај ми чланак

Емирати ће бити власник 68 одсто Београда на води кад буде готов за 30 година

0
Фото: Вечерње новости

Фото: Вечерње новости

БЕОГРАД – Према данас потписаном Уговору о изградњи пројекта „Београд на води“, Република Србија биће власник 32 одсто капитала, док ће партнер из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити власник 68 одсто капитала.

Потписници уговора су Влада Србије и компанија „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC“ , чији је власник компанија „Eagle Hils“, наведено је у уговору у који је Танјуг имао увид.

За финансирање пројекта „Београд на води“ компанија „Eagle Hils“ ће обезбедити 300 милиона евра и 150 милиона евра у форми капитала, уз додатних и 150 милиона зајма у форми позјамице оснивача компаније.

Потврђено је да ће пројекат да траје максимално 30 година, од чега 50 одсто пројекта мора бити завршено у првих 20 година, а приликом извођења радова домаћи извођачи имају предност.

„Eagle Hils“ ће додатно одборити Републици Србији зајам од 90 милиона евра за пресељење железничких објеката из Савског амфитеатра као и 40 милиона евра за завршетак процеса експропријације.

Компанија „Eagle Hils“ је Уговором прихватила је да им се изда земљиште на дугорочни закуп од 99 година тако да се та земља не продаје, а зграде које се налазе у различитим режимима заштите од стране државе неће бити уклањане. Оне ће по моделу зграде задруге остати у државном влаништву и бити обновљене и коришћене за културне садржаје.

У питању су Хотел Бристол, зграда Железничке станице, као и Фабрика папира Милана Вапе.

Укупна површина износи око милион квадратних метара.

Укупну бруто грађевинску површину чиниће два милиона квадратних метара што стамбене, што комерцијалне површине, као и малопродајне, културне и зоне за забаву.

Кула Београд биће висока око 200 метара, а тржни центар ће имати више од 140.000 квадрата бруто површине за изградњу.

Планирано је 6.000 станова, 24 групације канцеларијских простора и осам хотела.

Када је реч о зеленим површинама, оне ће бити на укупно 7,3 хектара, површина BW Promenade пет хектара, а зеленила и отвореног простора 12,87 хектара.

Савско шеталиште биће дугачко 1,8 километара, а централни парк 2,7 хектара.

 

Извор: Танјуг