Прочитај ми чланак

ЕКСПОЗЕ, РАСПРАВА, ПА ГЛАСАЊЕ: Вучић предложе министре и обећава „златно доба“

0

Скупштина Србије почеће посебну седницу о избору нове владе, која ће имати 19 министара, укључујући и три министра без портфеља.

Владу ће предводити СНС, три министарске функције заузеће коалициони партнери из СПС, а у влади ће бити и нестраначке личности.

У новој влади коју је предложио мандатар Aлександар Вучић биће осам нових министара, који нису били у претходној влади, док ће шест министара из претходног састава остати без те функције.

Председница парламента Маја Гојковић очекује садржајну и озбиљну расправу о новој влади, а њен избор до краја недеље.

Представљање експозеа ће, према најави мандатара, трајати више сати, након чега ће бити отворена расправа о програму владе и избору њених чланова, а по њеном завршетку уследиће гласање.

О избору владе у целини одлучује Скупштина Србије тајним гласањем, осим ако се не одлучи да се гласа јавно, прозивком, а Влада је изабрана већином гласова од укупног броја народних посланика.

Мандат владе тече од полагања заклетве пред Народном скупштином.

После положене заклетве, председник и чланови Владе потписују текст заклетве и предају га председнику Народне скупштине.

Наводећи да за сада неће променити законе о влади и министарствима, мандатар је најавио да ће говорити „онолико колико буде требало, а биће више сати“, додајући да се за то веома марљиво и озбиљно спремао те да је уверен је „то наша обавеза због грађана“.

Вучић каже да је планирао да стојећи, у знак поштовања према парламенту и грађанима, представи програм владе, при чему ће део читати, а део „говорити из главе“.

На питање шта ће учинити ако опозиција буде напустила седницу, каже да, ако неко хоће да напушта нека то чини, јер он не може нити хоће било кога да задржава.

“Нека они раде свој посао, нека се шетају где хоће, пред новинаре, у ресторану“, навео је он, али и најавио да ће бити спреман да одговори на свако питање и примедбу, да се неће уплашити псовки, увреда, клевета, измишљотина и да неће истрчавати напоље нити ће да бежи од било кога.

“Сигуран сам да су много бољег физичког здравља од мене, али мало ко ће моћи да стоји и ради више“, поручио је Вучић.

У Вучићевом кабинету ће, уколико буде изабран у парламенту, први потпредседник и министар спољних послова бити Ивица Дачић, потпредседник и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседница и министарка грађевине Зорана Михајловић и потпредседник и министар трговине Расим Љајић.

У новој влади Aлександра Вучића министар финансија биће Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Aлександар Aнтић, министарка правде Нела Кубуровић, министарка државне управе и локалне самоуправе Aна Брнабић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар рада Aлександар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министри без портфеља биће Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукић Дејановић и Милан Кркобабић.

Гојковић: Oчекујем дугу расправу о влади и гласање до краја недеље

Мандатар Александар Вучић неће само читати експозе, већ ће га и коментарисати, рекла је за РТС председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Очекује дугу расправу, али и да министри заклетву пред посланицима положе до краја недеље.

Маја Гојковић најављује да ће мандатар изложити пред посланицима садржајан експозе по свим темама, као и да ће у њему бити минимум 10 тачака.

„Мандатар Вучић ће и коментарисати тачке експозеа. Нисам видела шта у њему пише, слушаћу као и остали“, рекла је Гојковићева у интервјуу за РТС.

Коментаришући најаве из опозиционих посланика да ће напустити седницу ако излагање експозеа буде дуго трајало, Гојковићева је рекла да је пословник јасан и да нема временског ограничења у излагању експозеа.

Председница Скупштине очекује дугу расправу.

„Претпостављам да ће бити дуга расправа која ће потрајати до краја недеље, али и да ћемо до краја недеље имати прилику да гласамо и присуствујемо полагању заклетве и затим да се посветимо законодавним активностима“, истакла је Гојковићева.

Планирана је још једна седница у августу на којој ће се разматрати кадровска питања, а гласаће се и за парламентарне делегације.

„Имаћемо и краћу паузу у раду јер све владе у свету повуку неке предлоге и разматрају их“, рекла је Гојковићева и подсетила да ће ускоро бити и седница на којој ће се, према најави мандатара, изаћи са ребалансом буџета и предлогом закона који ће на другачији начин дефинисати надлежности министарстава.

Блумберг: Вучић предложио министре и обећао „златно доба“

Мандатар за састав Владе Србије Aлександар Вучић представио је свој нови кабинет обећавши „златно доба“ за ту балканску државу, пише „Блумберг“.

Вучић је најавио „златно доба“ за Србију док покушава да припреми земљу за улазак у Европску унију до 2020. године, додаје се у тексту.

Након што је његова Српска напредна странка освојила већину на парламентарним изборима у априлу, Вучић је најавио да ће у новом кабинету бити места и за коалиционог партнера, Социјалистичку партију Србије, која је учествовала и у претходној влади премијера Вучића.

Лидер СПС-а Ивица Дачић остаће на месту министра спољних послова, а Душан Вујовић на позицији министра финансија, изјавио је Вучић, истиче „Блумберг“.

Објављивањем имена министара прекинута је вишемесечна неизвесност око нове владе, док Вучић разматра спровођење мера ММФ-а. Он је обећао да ће решити питање државних компанија и да ће смањити обим државне администрације.

„Ми желимо да кренемо у нове велике успехе са новом енергијом“, рекао је Вучић, обећавши да ће реформисати економију Србије.

„Наредне четири године биће златно доба за Србију и њене грађане“, рекао је Вучић, наглашава се у тексту.

Вучић је обећао и да ће искористити нови четворогодишњи мандат да земљу припреми за улазак у ЕУ, да одржи блиске везе с Русијом, смањи јавни дуг и подстакне раст.

Мандатар Aлександар Вучић данас ће посланицима Скупштине Србије предложити нови кабинет.

Посланици ће одржати седницу на чијем дневном реду је избор нове Владе Србије, која ће као и претходна имати 16 ресора.

Половину ресора преузеће нови министри, док у осталих осам министарстава неће бити персоналних промена.

Вучић би требало на почетку седнице да изнесе посланицима програм и циљеве владе што би, како је најавио, могло да траје и неколико сати.

Предложено је да будућа влада има четири потпредседника који ће обављати и министарске дужности и три министра без портфеља.

Вучић је рекао да је претходна влада била влада стабилности која је зауставила даље пропадање Србије, док ће нова бити влада просперитета и напретка.

Да би влада била изабрана потребно је да за њу гласа најмање 126 посланика. Мандат владе почиње полагањем заклетве.

Седница скупштине заказана је за 1ч.