Прочитај ми чланак

Џефри Најс: Харадинај, Готовина и Маркач да захвале Карли

0

САРАЈЕВО- Бивши тужилац хашког суда Џефи Најс изјавио да велику одговорност због ослобађања Харадинаја, Готовине и Маркача сноси тадашња тужитељка Карла дел Понте.

Он је рекао да је цео поступак против бившег команданта тзв. ОВК „бламажа за целу канцеларију Тужилаштва Хашког трибунала“, али не зато што су они ослобођени већ зато што је цео поступак покренут онако како не треба.

Према његовим речима, квалификовани правници су и пре покретања поступка пред Хашким трибуналом против Харадинаја и његових сабораца сугерисали тадашњој главној тужитељки Карли дел Понте да за поступак нема довољно доказа.

„Карла дел Понте је након тога ‘инструисала’ тројицу правника који немају искуство као адвокати у судници и који након подизања оптужнице ионако не би у име Тужилаштва заступали случај на суду“, истиче Најс и додаје да су ти адвокати после написали оптужницу, након чега је њихова одговорност завршена јер су други људи у судници заступали оптужницу.

Најс додаје и да је, осим адвоката, и унутар Трибунала било отворених упозорање упућених Карли дел Понте у вези с недостацима оптужбе.

„Један искусни правник и ја писали смо Дел Понтеовој само неколико месеци пре подизања оптужнице, упозорајвајући је да не може подизати оптужницу без консензуса адвокатског колегијума који је нека врста теста за одрживост оптужнице према количини и јачини доказа. То је иначе била уобичајен пракса међу адвокатима Тужилаштва за време мандата Луиз Арбур, предходнице Дел Понтеове“, каже Најс, за кога се иначе зна да је у некој врсти прећутног сукоба са Карлом дел Понте.

„Ми смо јој објаснили да је тестирање оптужнице потребно како би се омогућило да најискуснији адвокати могу дати своје примедбе. Али, Дел Понте је то одбила“, додао је Најс.

Сада је, како каже, касно да се исправе све неправилности које су последица осмогодишњег мандата Карле дел Понте.

Подсетимо, Хашки трибунал ослободио је јуче, други пут заредом, свих тачака оптужнице Раммуша Харадинаја, Идриза Баљаја и Љахи Брахимија, који су се теретили, у поновљеном поступку, за шест тачака оптужнице за злочине над Србима и неалбанцима у логору ОВК Јабланица.

Харадинајев адвокат затражио је, одмах након изрицања ослобађајуће пресуде, да се његовом клијенту извини Карла Дел Понте, а њена реакција била је, како су пренеле агенције, да се само насмејала.

Када је реч о ослобађајућој пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, који су се теретили за злочине почињене у акцији „Олуја“, бивши тужилац Трибунала каже да ни те пресуде за њега нису изненађење.

„Ту се ради о сличном проблему оптужница из мандата Дел Понтеове где је она тражила да се осуде припадници свих етничких група. То би водило неком вештачком изједначавању криминалне одговорности свих страна у рату. А то је јако спорно као стратегија“, каже Најс.

Он није хтео да коментарише да ли су у случају Готовине и Маркача направљени неки процедурални пропусти, али је додао да је оно што је вредно пажње то што је Жалбено веће нашло ствари које су критичне за Готовину и Маркача, али које нису биле довољне за било какву осуду.

„Једноставно, тужиоци су направили неке темељне погрешке у приступу овом процесу“, додао је Најс.

 

(Курир, Аваз)