Прочитај ми чланак

DW: Српско-руска војна сарадња је опасна таблоидна прича

0

Још једна српско-руска војна вежба добро је дошла режимским медијима, нарочито таблоидима, да загрме јаче него славно руско наоружање, систем С-400, а у јавности се по ко зна који пут стварао утисак о доминантној војној сарадњи са Русијом, пише данас Дојче веле (ДW).

Чињенице ипак говоре да НАТО земље далеко више војно помажу Србији, а Војска Србије далеко чешће учествује у партнерствима и у војним вежбама са НАТО.

Тај немачки медиј подсећа на овогодишње истраживање Института за европске послове, које показује да убедљиво највише донација и помоћи Србији стиже од НАТО, док је Русија међу пет најмањих донатора.

Никола Лунић, извршни директор Савета за стратешке политике, за ДW је рекао да је једина права војна донација Руске Федерације била у виду десет оклопних борбених возила, чија је вредност око 150.000 долара, док је рецимо само донација САД у виду 40 возила „хамер“ била вредна 7,5 милиона долара.

„А када питате неког обичног човека, сви су чули за руску донацију а потпуно су неинформисани за ‘хамере’. Ми од Русије добијамо застарела возила која избацују из употребе и уместо да их топе и састављају, они их дају као донацију некој трећој земљи. Потребна нам је едукација становишта у безбедносном смислу, а посебно младих“, казао је Лунић.

Генерал авијације у пензији Срето Малиновић за ДW је оценио да српски политички врх производи „шизофрену ситуацију“.

„Даје се леви жмигавац а скреће се десно… То су предизборни политикантски потези или се ја бар искрено надам да је тако. Јер, преговори са ЕУ, а потом и чланство, подразумевају и јединствен безбедносни оквир. Они наводно воде прозападну политику, а с друге стране праве русофилско јавно мњење. Једно се говори, друго се ради, треће се мисли“, навео је Малиновић.

Он је упитао ко је платио да се руски систем С-400 довезе у Србију на војну вежбу на којој је практично служио као макета, јер свакако није могао бити употребљен.

„То су све ствари које коштају и које држава плаћа, а деца нам се лече СМС-ом“, упозорио је Малиновић.

Војно-политички коментатор Владе Радуловић за ДW је рекао да, без обзира што се у последње време осећа извесна стагнација у сарадњи Србије са НАТО, остаје чињеница да је та сарадња и даље знатно интензивнија него ли са Руском Федерацијом.

„Ипак, упорно се кроз пропаганду ствара перцепција да сарађујемо највише са Русијом. Кључни моменат за стварање таквог утиска у јавности била је прича о поклону авиона МиГ 29, које ћемо ми касније лепо платити, званично 185 милиона, иако за сада још увек не знамо какав ће бити степен модернизације тих авиона“, навео је Радуловић и додао да с друге стране стоји чињеница да је Србија од НАТО примила на десетине милиона долара различитих врста донација и помоћи.

Према његовим речима, проблематичан је део око куповине наоружања из Русије.

„Отворено нам је речено да ћемо се наћи под ударом санкција САД уколико уђемо у озбиљније трансакције са Русијом“, упозорио је Радуловић.

Никола Лунић је рекао да се нада да председник Србије Александар Вучић разуме безбедносну ситуацију у региону, јер је својевремено рекао да би интеграција Србије у НАТО структуре решила 90 одсто наших проблема.

„И то је једина истина и верујем да он то разуме. Искрено се надам да ће у наредном периоду разумети интерес Србије и региона. Морамо сарађивати са свим суседима, да се и са Косовом гледамо као партнери. Све је то у заједничком интересу региона“, казао је Лунић и изразио наду да ће се безбедносни курс Србије променити након предстојећих избора.

Сви саговорници Дојче велеа су се сагласили са констатацијом да пропагандни таблоидни рафали суштински служе зато да би се прикрила чињеница да власт игнорише безбедносне потребе обичног човека.

„По свим анкетама које се спроводе у Србији, грађани као основне безбедносне претње перципирају корупцију, лоше политичаре и лошу власт. Нико то не уважава, већ управо супротно, намећу људима потребу да се виртуелно наоружавамо и форсирају таблоидну трку у наоружању у целом региону“, навео је Никола Лунић.

Малиновић је оценио да се од јачања војних капацитета прави циркус и представа да је НАТО ставио прст на чело јер ми до те мере јачамо.

„А ја се питам ко ће се појавити да грађанима ове земље каже да они треба да ставе прст на чело“, закључио је Малинови.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!