Прочитај ми чланак

„ДВОСТРУКА ИГРА” ЗАПАДА: Вучић о Сребреници и Насеру Орића

0
Фото: Емил Чонкић

Фото: Емил Чонкић

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија на Резолуцију о Сребреници, о којој би СБ УН требало да расправља 7. јула, одговорити смирено, трпељиво и стрпљиво, али је додао да „није одушевљен начином на који се тај документ појавио пред Србијом“.

Вучић је за РТС, упитан да ли Србија има могућности да мења тај текст дипломатским путем, рекао да није ни најмање одушевљен начином на који се резолуција појавила пред нама, јер Србија није консултована око текста резолуције нити је била обавештена о томе како се спрема. „Ако неко жели искрено помирење, сви знају како се оно гради, а не политичким ударцима једне стране“, рекао је Вучић.

Он је рекао да није реаговао на изјаве градоначелника Сребренице, који је рекао да је пуштање Насера Орића услов за његов долазак у Поточаре, као и да је мирно реаговао на одлуку Бакира Изетбеговића за „непуштање“ председника Томислава Николића у Сарајево. „То није питање силе, снаге и моћи, већ питање наше будућности и колико стварно желите мир, безбедност и сигурност. Ми то искрено желимо, ми то нисмо причали јер то жели да чује неко од европских званичника. Ја сам оштрији према европским званичницима, него са људима са којима делимо овај простор“, рекао је Вучић.

Премијер је, међутим, истакао да други треба да знају да Србија није крпа којом могу да отиру патос кад помисле да им је то потребно за унутрашње политичке прилике, јер је Србија земља поносног народа која неће дозволтии да је газе. „Молим пријатеље у региону да не покушавају и да не помисле да ћемо да дозволимо да нас третирају као крпу, јер тај филм неће моћи да гледају“, рекао је Вучић.

Хапшења по потерницама „двострука игра“ дела Запада

Хапшења Насера Орића у Швајцарској и Рамуша Харадинаја у Словенији по српским потерницма представљају „двоструку игру“ дела запада како би Србија прихватила по њу неки од тешких захтева, оценили су данас стручњаци за ту проблематику.

Криминолог Златко Николић и професор Факултета безбедности Милан Мијаковски су у изјавама Тањугу навели и да се иза „тог изненадног признавања српских потерница крије жеља дела међународне заједнице, не за правдом већ за испуњењем личних интереса“.

Они су у том контексту поменули и Резолуцију о геноциду у Сребреници али и недавну изјаву премијера Александра Вучиха да је пред Србијом тежак период.

„Бојим се да су та хапшење далеко од реалности јер они (део међународне заједнице) и не желе њих (Орића и Харадинај) ради нас или правде већ хоће да створе неки привид о праведности“, рекао је Николић.

Он очекује и да ће Орић и Харадинај бити пуштени, с чим се сагласио и Мијаковски који је оценио и да су у случају њихових хапшења „ради о срачунатој игри“ дела запада усмереној ка остваривању сопствених интереса.

Мијалковски је напоменуо и да су на потерницма и друге особе, попут Хашима Тачија, али да се они не хапсе иако су доступни међународним органима.

Косовски медији јавили су поподне да је на аеродрому у Љубљани ухапшен лидер АБК Рамуш Харадинај по српској потерници из 2004.године.

Бивши командант муслиманске војске у Сребреници Насер Орић ухапсен је, по српској потерници на територији Швајцарске 10. јуна.

Извор: Танјуг