Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Вучић назвавши Савез за Србију фашистичком коалицијом тешко повредио Устав

0

Тиме што је јавно, у интервјуу телевизији „Пинк“, Савез за Србију означио као „фашистичко-тајкунску коалицију“, Александар Вучић је као председник Републике извршио тешку повреду Устава и тиме јасно показао да му је крајња намера да Србију уведе у стање потпуног безакоња, грађанских немира и диктатуре, стоји у саопштењу Српског покрета Двери у којем се још додаје:

„Према Уставу Србије Председник Републике „изражава државно јединство“ и у том смислу он је, речју Ратка Марковића, „надрегионални, наднационални и надстраначки државни орган“. И до сада је Александар Вучић на противуставан начин вршио функцију председника Републике, јер је противно члану 115 Устава остао председника СНС-а, а сваким својим потезом је стављао до знања да није председник свих грађана Србије, већ само чланова његове странке.

Изјавом о Савезу за Србију као „фашистичко-тајкунској коалицији“ Александар Вучић дошао је корак до личног и државног бездана. Он не само да не крије да је партијски председник Републике, већ да му је намера да заступницима другачијег, опозиционог политичког мишљења забрани било какво слободно политичко организовање. Јер, према Уставу Републике Србије, на чије поштовање се Александар Вучић заклео, политичкој странци може да се забрани рад само уколико је њено деловање усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење људских и мањинских права и изазивање расне, националне или верске мржње и то може једино да учини својом одлуком Уставни суд Србије. Тиме што је Савез за Србију жигосао као „фашистичко-тајкунску коалицију“, а идеологија фашизма је неодвојива од учења о расној и националној супериорности, Александар Вучић је са места председника Републике поручио да су се стекли услови да се половини грађана Србије укине слобода удруживања из члана 55 Устава.

Партијски шеф државе који има намеру да опозицији укине слободу политичког организовања и удруживања и узурпатор надлежности Уставног суда – све су то јасна обележја личног режима који у Србију уводи Александар Вучић. Пошто такву своју политичку намеру представља као вољу грађана Србије, Александар Вучић гура Србију не само у противуставно стање, већ и у унутрашње нетрпељивости и немире.

Суочени са отвореном и бруталном претњом ускраћивања елементарног уставног права на слободу политичког деловања и удруживања, а зарад очувања правног поретка и мира у Републици Србији, позивамо Уставни суд, као чувара уставности и законитости, да се напокон огласи. Истовремено, указујемо грађанима Србије на чињеницу да су се стекли услови за покретање поступка за опозив председника Републике због повреде Устава, а народне посланике опомињемо да је лојалност Уставу Републике Србије старија од партијске лојалнности.”