Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Тражимо да се у Новом Пазару поштује ћирилица!

0

novi-pazar-tabla

Пошто институције локалне самоуправе у Новом Пазару не поштују не само права српског народа, који су носиоци историјског континуитета у Рашкој области, него не поштују ни Устав Републике Србије, ГО Српског покрета ДВЕРИ у Новом Пазару послало је допис градоначелнику Новог Пазара и републичком поверенику за заштиту равноправности.

Допис Двери у Новом Пазару

Пошто су на последњим локалним изборима Двери у Новом Пзару имале скоро 600 гласова, имамо и даље обавезу према тим гласачима да штитимо у оквирима правног система њихова бар минимална људска права.

Од стране наших гласача, а и од стране грађана овог краја који нису наши гласачи, имамо много примедби на понашање органа локалне самоуправе у Новом Пазару, а које ниједна од постојећих политичких странака неће да исправи.

Ради се о непоштовању прописа о употреби језика и писма у комуникацији са грађанима.
Посебно се подвлачи чињеница да органи локалне самоуправе сва решења којима одлучују о појединачним правима и обавезама грађана Срба шаљу на латиничном писму и на “босанском“ језику.

То се посебно односи на Пореску управу у Новом Пазару која је у саставу локалне самоуправе, а не Пореске управе Републике Србије и која убире порезе од грађана који су изворни приходи локалне самоуправе.

Овим захтевамо да се оваква повреда права грађана српске националности у најкраћем року исправи, да се сва решења којима се одлучује о појединачним правима и обавезама грађана Срба исправе и поново пошаљу на  ћирилици и на српском језику, како и сам закон прописује, а да се сва задужења за плаћање пореза сторнирају и камате и задужења почну да теку тек по исправљеним решењима.

Тиме би се исправило понашање које је очигледно дискриминаторско и у супротности са Уставом Републике Србије (одредбе члана 10.) Законом о забрани дискриминације (Сл. гласник РС. бр.22/09) и Законом о службеној употреби језика и писама (Сл. гласник Р.С. бр.45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/95 и 30/10).

Извор: dverisrpske