Прочитај ми чланак

Двери пружиле подршку ПроГласу за слободне и поштене изборе

0

Представници опозиције и иницијатори ПроГласа потписали су споразум о неопходним изборним условима за слободне и поштене изборе

Покрет Двери подржао је данас „Договор за слободне и поштене изборе“, који је иницирао ПроГлас, а потписале га две опозиционе, парламентарне политичке групације, „Србија против насиља“ и коалиција НАДА, саопштено је данас.

У саопштењу Двери се наводи да је од велике важности што та иницијатива није идеолошки обојена, већ говори о неопходности поправљања изборних услова.

„Србија у овом тренутку нема прави демократски систем у коме би грађани слободно бирали своје представнике у изборним утакмицама, већ се на велики број њих врши притисак да заокруже владајућу Српску напредну странку. Ако томе додамо да су све телевизије са националном фреквенцијом под директном контролом владајућег режима, јасно је да већина грађана не може ни да се адекватно информише“, наводи се у саопштењу.

Двери наводе да је њихов став, што се тиче локалних избора у Београду, „да ниједан опозициони глас не сме остати испод цензуса како се не би поновила ситуација из претходна два изборна циклуса када је опозиција у укупном збиру гласова односила победу, али ниједном није могла да формира власт јер су поједине опозиционе листе остајале испод цензуса“.