Прочитај ми чланак

ДВЕРИ О НОВОМ НАЦРТУ ЗАКОНА: „Породица није социјална категорија, већ основа друштва“

0

porodica dveri

Осврт на нацрт Закона о финансијској подршци породици са децом.

Нацрт новог Закона о финансијској подршци породици са децом, који је прошао јавну расправу крајем децембра 2015. Године, и чије се усвајање и имплементација планира у току текуће године, представља даље ниподаштавање централне улоге породице у друштву и показује апсолутно неразумевање предлагача за највећи проблем са којим се Србија данас суочава, са проблемом демографске зиме.

Подсећамо, тотална стопа фертилитета износи 1,5 детета по жени; стопа раста популације је негативна и износи -4,9/1000 становника; у периоду од 2004-2014, укупан број становника се смањио за 331.000; у последњих 16 година, укупан број становника се смањио за мало преко 500.000; стопа раста износи 9,3‰ и тако даље.

Новим нацртом горе поменутог Закона очигледно се занемарују ове чињенице, обзиром да он прати стару матрицу по којој се финансијска помоћ породицама са децом сматра мером социјалне помоћи, и то по принципу солидарности, а не про-наталитетном мером, што би она требала да буде.

Тако је нацртом предвиђено да цензус за исплату дечијег додатка износи 8200 динара нето, по члану породице (износ се увећава у случају једнородитељских породица, старатеља и родитеља детета са сметњама у развоју и детета са инвалидитетом). Износ дечијег додатка износи 2660 динара на месечном нивоу.

Даље, нацрт Закона наводи, у члановима 6 и 7, да право на дечији додатак немају подносиоци захтева који поседују новчана и друга ликвидна средства (остварена продајом непокретности, акције, обвезнице и друге хартије од вредности и сл.) у вредности већој од износа две просечне зараде у Републици без пореза и доприноса по члану породице у моменту подношења захтева; и даље, уколико поседује непокретности на територији Републике Србије и у иностранству, осим стамбеног простора у коме породица живи, а који не може бити већи од собе по члану домаћинства увећан за још једну собу.

Majka-sa-bebom-beba-670x447

„Овакав предлог регулисања дечијег додатка је веома лош. Цензус за остваривање права је изузетно низак, постоје бројна ограничења за остваривање ових права и што је најважније, не представља ни у каквом смислу про-наталитетну меру“, наводи др Немања Зарић, члан Председништва Српског покрета Двери и координатор Савета за породицу и социјалну политику Двери.

Сматрамо да треба изменити овај нацрт и претпоставити да право на остваривање дечијег додатка имају СВЕ породице (сва деца), у смислу да се у обзир не узима њихова материјална ситуација нити вредност и бројност некретнина у власништву. Српски покрет Двери сматра да власништво над некретнином, земљиштем и производним капиталом треба да буде људско право.

Даље, родитељски додатак такође представља проблем. Предвиђа се да право на родитељски додатак, према члану 24, немају родитељи који плаћају порез на имовину на пореску основицу већу од 30.000.000 динара, односно око 250.000 евра. Поново се као основ за остваривање права узима имовинско стање, што је неприхватљиво са становишта да је породица најважнија и фундаментална јединица друштва и да има право на заштиту државе и друштва (према Универзалној декларацији о људским правима и Уставу Републике Србије).

zastitimo-prirodnu-porodicu

Даље, измењене су висине родитељског додатка, тако да сада износе 38.000 динара за прво и четврто дете, 120.000 динара за друго дете и 264.000 динара за треће дете, наравно уз исплату на рате. Смањени су дакле износи за родитељски додатак, а нарочито за четврто дете, а закон уопште не препознаје више од четворо деце.

„Свака мера усмерена ка економској помоћи породицама мора да буде конципирана као про-наталитетна мера, не као мера социјалне помоћи. С тим у вези, треба размотрити потпуну и радикалну измену досадашње праксе, по потреби увести нова решења, слично програму мајчинског капитала у Русији, евентуално објединити досадашње мере социјалне помоћи и исплаћивати у форми породичног додатка без било какве дискриминације на основу економске ситуације од породице до породице“, сматра Марија Јањушевић, члан Председништва Српског покрета Двери и координатор Савета жена Двери.

Наравно, потребно је учинити много више на општем побољшању услова живота свих породица у Србији кроз разне друге мере, али то су теме које не припадају овом кратком осврту на нацрт Закона о финансијској подршци породици са децом.

Српски покрет Двери је пре свега породични политички покрет који свој рад темељи на принципу да је брига о добробити породице најзначајнији задатак свих политичара и свеукупне државне политике. Стога ће све мере усмерене ка побољшању економске ситуације у Србији бити предлагане увек имајући у виду добробит породице и борбу против демографске зиме.

Извор: Двери; СРБИН.ИНФО