Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Национални интерес мора увек да буде изнад личног и изнад страначког!

0

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону и народни посланик Двери мр Иван Костић отворио је седму седницу Одбора за дијаспору и Србе у региону о положају и перспективи Срба у региону.

Костић је најпре поздравио све присутне, посебно студенте српске националности из региона, рекавши да му је посебно драго што су припадници младе Србије данас ту са њима.

Посебну захвалност изразио је „Друштву српских домаћина“ које је обезбедило ноћење за све госте који су одлуче да буду њихови гости вечерас. Друштво је припремило за сутра програм за госте, што је како каже: „доказ како може синхронизовано и лепо да се сарађује за општи наш заједнички интерес“.

Костић сматра да треба да буде обавеза да се једном годишње Срби из региона састану у Народној скупштини.

„Када Срби из региона долазе у Народну скупштину Републике Србије, било ко да је представник српске заједнице, из Албаније или из Мађарске или Румуније мора бити постављен црвени тепих испред Народне скупштине. То није прича која треба да побуди новинаре да о томе говоре. Једноставно, у времену у коме данас Срби живе у региону, држава Србија мора много више напора да уложи да се њихов статус поправи.“, изјавио је Костић.

Сматра такође да српско питање у региону мора постати државно питање свих будућих влада Републике Србије.

„Ви треба да знате да данас у целом свету муслиманска заједница се труди да у свакој земљи у којој живе њихови припадници промовише да је у Босни и Херцеговини извршен геноцид над муслиманским народом. Због свих тих ствари ми смо дужни, и ви као представници српске заједнице, да такву изложну организујемо и у Сарајеву и у Бањалуци, и у Подгорици и у Скадру и у сваком граду где живе представници Срба из региона. Баш на тај начин, промовишући те вредности и показујући шта смо ми доживели у двадесетом веку, ми ћемо бити ти који ћемо извршити превенцију геноцида, да нам се то опет не деси у будућности.“, рекао је Костић.

Народни посланик мр Иван Костић истакао је да је дужност Одбора за дијаспору и Србе у региону да вржи притисак на државу да се положај Срба у региону побољша и навео пример Мађарске која издваја 300 милиона евра за мађарску дијаспору.

Истакао је да је међу свима народним посланицима у оквиру Одбора одлична и да овај Одбор може да послужи као пример свима да национални интерес мора увек да буде изнад личног и изнад страначког.

На седму седницу одбора позвани су и Срби из региона између осталих и Андрија Мандић, председник Нове српске демократије у Црној Гори и народни посланик у Скупштини Црне Горе, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, Момчило Крајишник, председник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“, Иван Стоилковић, народни посланик у Собрању Македоније и председник Демократске партије Срба у Македонији.

Информативна служба Српског покрета Двери