Прочитај ми чланак

Две трећине Србије против ултиматума ЕУ! (Анкета)

0

Anketa(Ало)
Чак две трећине грађана није за потписивање споразума са Приштином који је Србији ултимативно понуђен у Бриселу, показала је анкета која је јуче спроведе на нашем порталу.

Наиме, 35 одсто анкетираних сматра да је требало расписати референдум на којем би грађани одлучивали између Косова и ЕУ, а исто толико изјаснило се да је боље одбити споразум!

Државни врх пред најтежом одлуком у последњих неколико деценија: Дачић, Николић и Вучић

Седница Скупштине тек после одлуке
Потпредседник владе Расим Љајић сматра да одлуке о Косову треба размотрити у влади и Скупштини Србије, пошто је то основа демократске процедуре. Ипак, како сазнаје „Ало!“, пре судбоносног уторка не планира се ванредно сазивање седнице парламента, јер ће влада пред посланике ићи тек када се одговори на бриселску понуду.
По свој прилици, до тада се неће заказивати ни скупштински одбор за Косово јер, како нам је рекао председник одбора Милован Дрецун, још трају усаглашавања са представницима владе.

На узорку од 3.788 испитаника њих 35 одсто сматра да је држава требало да распише референдум на којем би грађани сами одлучивали између Косова и уласку ЕУ. Исти проценат је одговорио и да државни врх треба да одбије споразум и тиме затвори врата Србији ка Унији, док 22 одсто мисли да Београд треба да стави потпис на споразум са Приштином.

Само три одсто грађана мисли да је Скупштина Србије требало да пресече између Косова и ЕУ, док се пет одсто њих изјаснило да им је свеједно каква ће одлука бити јер их она не интересује.

Премијер Србије Ивица Дачић каже да се Србија налази у живом блату и да сваке године тоне све дубље због тога што нема ниједног искреног пријатеља на Западу, „не оног који би био на нашој страни, него оног који би имао више разумевања за наше ставове о најважњим питањима која муче регион Балкана“.

Према његовим речима, нема никаквог начина да оно за шта се залаже Србија допре до свести оних који данас одлучују о ЕУ и о неким најважнијим политичким процесима у Европи.

Млађан Динкић, министар финансија и председник УРС изјавио је синоћ да би требало прихватити понуђено решење за Косово, јер Србија нема шансе као изолована земља. „Имаћемо јединствен став и мислим да се иде у том правцу.

Треба ићи ка ЕУ и прихватити решење којим ће почети трајан и стабилан однос са Приштином, али не треба заборавити на Србе на Косову.“, сматра Динкић.

Српски премијер је после разговора са премијером Француске Жан-Марком Ероом у Паризу рекао да је наишао на „велико разумевање“ француског колеге, кога је упознао током дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

– Тај дијалог је нама везан и са питањем европских интеграција. Србија није учествовала у преговорима, већ једино у начину како да укине своје институције и Србе са севера Косова убаци у косовски систем.

Говорило се да ће они нама понудити широку аутономију за Србе унутар Космета. Од тога нема ништа и сада имамо рок до уторка да се изајаснимо о том предлогу. Дијалог нема више о чему да се води, јер приштинска страна неће да помери своје ставове – објаснио је Дачић.

Он каже и да је од француског премијера добио обећање да ће се Француска заложити да Србија што пре добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ.