Прочитај ми чланак

„ДВА РАЗЛОГА ЗА ИЗБОРЕ – Косово и протести“

0

Priče o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima obeležili su početak i ove godine. Da li će ih zaista biti još se ne zna.

Уредник Б92.нет Милош Влаховић каже да су избори постали “део некаквог политичког фолклора“, ствар коју треба очекивати.

screenshot/Prva

Сагласан је и новинар “Блица“ Ранко Пивљанин који је рекао за Прву да су избори у овој земљи реалност јер актуелна власт влада изборима тако да се са великом вероватноћом може очекивати да избори буду одржани.

“Два су кључна мотива за то. Један је решење Косова које може драстично да прекомпонује политичку сцену. Власт није сигурна у реакцију народа на то што би било решење. Друга ствар су протести који, колико год били ‘смањивани’, постају реалност и реална су претња за рејтинг власти“, навео је Пивљанин.

Како су показала истраживања, само 42 одсто испитаника рекло је да би изашло на изборе.

“То је чак и доста колико је учињено да се избори огаде овом народу. Грађани су препознали манипулацију која се догађа последње три деценије, нису ово ни први протести, али су увек били око неке крађе, манипулације“, додао је Пивљанин.

Влаховић истиче да је управо то што се сваке године претпоставља да ће бити избора, део разлога што су грађани све мање заинтересовани.

“Не бих ишао тако далеко да се људи приморавају да иду да гласају. Чак и тај неизлазак на изборе је порука онима који учествују у власти и опозицији“, навео је Влаховић.

Када је у питању решење за Косово, каже да доброг решења неће бити.

“Проблем је у томе – нема доброг решења, неће га бити, и сви морају да прихвате нешто што им се неће свидети. Деценије смо провели учећи да је то питање свих питања“, додао је он.

А када је реч о протестима, каже да су они израз незадовољства које не мора нужно да води ка изборима.

Пивљанин наглашава да чак и улазак у ЕУ неке ствари не би променио.

“Овде је ствар отишла дођавола оног тренутка, оног дана кад је разваљена бивша Југославија, која је могла да кореспондира са Европом и светом. Ово што је настало на руинама те државе је проблем само по себи, ушли су и Хрвати и Словенци у ЕУ па се данас ‘кољу’ око неколико километара. Ово уклето парче Балкана, као да му је суђено да буде нестабилно“, навео је Пивљанин.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!