Прочитај ми чланак

ДСС СРАМОТА – држава странцима даје банку која годишње доноси преко 60 милиона €

0

Демократска странка Србије се најоштрије противи најављеној приватизацији Комерцијалне банке и повлачењу државе из њеног власништва.

Захваљујући штетном основном уговору који је закључио МлађАн Динкић Европска банка за обнову и развој ( ЕБРД) са 24,4 одсто власништва и други страни мањински акционари нашли су се у позицији уцењивача државе Србије, чије је власништво у Комерцијалној банци 41,7 одсто.

Иако у неповољној позицији, под уценом и притисцима ММФ-а, држава је дужна, јер је то од стратешког економског интереса Србије, да обезбеди да Комерцијална банка остане у њеном претежном власништву, односно да има већинско учешће у управљачким гласовима.

Комерцијална банка послује профитабилно: у 2017. години је остварила пословну добит од 61 милион евра, натпросечно је ликвидна и капитализована и заузима око 12 одсто банкарског тржишта.

Тако успешна преостала државна банка се не продаје и не препушта страним власницима. Уколико Србија жели да задржи макар садашњи, минимални утицај на дешавање у банкарском сектору и да води развојну политику, она би морала да има најмање једну инвестициону и једну комерцијалну банку у свом власништву.

Продајом Комерцијалне банке целокупни банкарски сектор би се нашао у власништву страних банака.

 Информативна служба ДСС