Прочитај ми чланак

ДСС: Председник владе да подржи усвајање резолуције о геноциду НДХ

0

Демократска странка Србије позива председника Владе Александра Вучића, који ће данас присуствовати обележавању „почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору смрти Јасеновац“, да подржи усвајање скупштинске Резолуције о геноциду Независне државе Хрватске.

dss-srpska zastava 6ДСС поздравља достојно обележавање које ће данас бити одржано у Доњој Градини, али истиче да је неискрено учестовати на обележавању „почетка геноцида“ уз истовремено игнорисање иницијативе ДСС да Народна скупштина Републике Србије усвоји Резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

Демократска странка Србије осуђује досадашњу неискрену реторику председника и других представника Владе, уприличену за медије и домаћу употребу, чији је циљ да замагли бежање од повлачења конкретних потеза којима се Србија одређује према геноциду извршеном у НДХ и политици истине и суочавања са прошлошћу, једине која може да обезбеди трајан мир и помирење народа са простора бивше Југославије. Да је могуће ускладити речи и конкретна дела сведочи Република Српска чији ће председник Милорад Додик учествовати на данашњем скупу у Доњој Градини и чија је скупштина 2015. године усвојила Декларацију о осуди геноцида.

ДСС још једном позива све парламентарне странке да заједно усвоје Резолуцију, јер то није и не сме да буде предмет страначког надметања, као ни било које друго питање које се тиче заштите српских интереса, истинског помирења народа  и обезбеђивања мира у региону. Институционална осуда геноцида НДХ наш је дуг према жртвама и историјским чињеницама и ДСС ће наставити на томе да инсистира.