Прочитај ми чланак

ДСС: Пандорина кутија је отворена кршењем међународног права у случају КиМ

0

Дешавања у Шпанији и најаве каталонских власти да ће да једнострано прогласе независност ове шпанске аутономне покрајине, доказује оправданост тврдње Србије да ће кршење међународног права у случају Косова и Метохије представљати преседан и подстицај сепаратистичким тежњама широм света. Увођењем праксе мешања у унутрашња питања појединих држава и двоструких мерила у међународне односе, САД и Европска унија отворили су пандорину кутију са далекосежним последицама. Остаје да се покаже да ли ће и када на ред доћи Баскија, Корзика, Шкотска, Јужни Тирол, Венето или Фарска острва.

Бриселска администрација је дужна да објасни необјашњиво: изјаву портпарола Европске комисије да  је „када је признање Косова у питању, то био врло специфичан контекст, са специфичним разлозима“. Каталонским сецесионистима би свакако било од користи да им Европска унија наведе какве потезе треба да повуку да би контекст њиховог проглашења независности и признавања био упоредив са Косовским : да ли је то оружана побуна, убиства, паљевине, прогон становништва,  отварање пута дроге…?

Демократска странка Србије подржавајући територијални интегритет Шпаније, позива САД и ЕУ да се врате поштовању међународног права увек и свуда, па и у случају Србије, односно сецесије јужне српске покрајине Косова и Метохије.