Прочитај ми чланак

ДСС: Не може се Устав мењати по диктату Запада који покушава Србији да отме КиМ

0

Београд – Устав представља последњу брану разбијању Србије и зато ће народ који је Устав донео, свој Устав одбранити и сачувати – поручује у изјави за Данас Петар Петковић, портпарол ДСС, поводом најава из редова СНС да ће због процеса европске интеграције ући у процес измена највишег правног акта Србије. 

Kostunica

Петковић истиче да се „не може Устав мењати по диктату и жељи Запада који покушава Србији да отме Косово“, као и да је ДСС „уверена да ће Устав трајати, јер је то у интересу грађана Србије“.

Министар правде Никола Селаковић претходно је изјавио да су из ЕУ стигле сугестије на Нацрт стратегије реформе правосуђа, које указују на то да треба направити измене у Уставу. „ЕУ је захтевала од свих земаља које су постале чланице да промене Устав. Све земље су прошле кроз то и такав предуслов морамо да испунимо“, казао је Селаковић на јавној расправи о радној верзији Националне стратегије реформе правосуђа за период 2013- 2018. године.

Расим Љајић, председник Социјалдемократске партије Србије и потпредседник Владе, каже за Данас да је СДПС, „и без сугестија ЕУ, још раније предлагала измене Устава“. „Те измене би се односиле на смањење броја посланика са 250 на 150, а такође би се Уставом дефинисало да је средњошколско образовање обавезно, што сада није случај“, објашњава Љајић.

Борислав Стефановић, шеф посланичког клуба ДС, оцењује за Данас да је Устав „неопходно мењати не само због захтева Брисела, већ зато што је потребно прилагодити највиши правни акт тренутку у којем живимо“.

„Искрено се надам да је пред нама опсежна, озбиљна и врло широка јавна расправа о промени Устава, у којој је ДС спремна да учествује. Између осталог, треба уврстити измене које би се односиле на КиМ, изборни систем и број народних посланика. Било би добро да политичке странке не излазе с решењима која њима одговарају, већ да се постигне консензус о прилагођавању Устава стварности“, сматра Стефановић.

Марко Селаковић, портпарол УРС, указује за Данас да „постоји много разлога за промену Устава и много иницијатива које су на столу“.

„УРС се од свог оснивања залаже за то да сви региони имају исте шансе и да се сви представници народа бирају директно. Подсећамо да су за регионализацију и децентрализацију, као и за директан избор градоначелника и председника општина, неопходне уставне промене. Али, било би неозбиљно Устав, који је кровни документ, мењати на сваких месец дана и зато се залажемо да се отвори дијалог, да се размотре сви предлози за промену, као и да се таквом питању приступи са максималном озбиљношћу, а не дневнополитички“, истиче Селаковић.

Подсетимо, председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић такође су недавно изјавили да би требало мењати Устав, и то због Косова.

Функционер владајуће СНС Зоран Бабић наводи за Данас да је „усклађивање законодавства државе која жели да постане чланица ЕУ са законодавством Уније уобичајен и нужан процес“. „Измене Устава Србије су на дугом штапу, али ће свакако бити спроведене, јер је то један од инструмената за наше приступање ЕУ. СНС, која је опредељена за свеобухватне реформе у друштву, спровешће реформу правосуђа, што подразумева и промене највишег правног акта. Очекујемо да нас подрже све странке којима је именитељ чланство у ЕУ“, наглашава Бабић.

Марија Стојановић

(Данас)