Прочитај ми чланак

ДСС: Избори су нерегуларни!

0

 

Парламентарне и председничке изборе одржане 6. маја 2012. године је обележило низ пропуста који су утицали на нерегуларност проглашеног изборног резултата. С обзиром на то да уочене неправилности нису биле последица случајних грешака, већ системских пропуста, може се говорити о осмишљеној крађи гласова.

 Ово је у среду поручено за ванредне конференције за штампу у седишту ДСС, где је медијима представљено на које начине је дошло до изборних махинација

 Основни узроци изборне крађе се налазе у: примени јединственог бирачког списка, колапсу у дистрибуцији изборног материјала током изборне ноћи, неправилностима садржаним у записиницима о раду бирачких одбора, правно неутемељеним ставовима Републичке изборне комисије, као и у измени изборног резултата од стране Републичке изборне комисије при електронском уносу података по основу исправке „логичко-рачунске грешке“.

 Готово потпуно изједначавање броја бирача (7.026.579) са укупним бројем становника (7.120.666) је отворило могућност појаве вишка гласачких листића. Дакле, у погледу правне сигурности спровођења избора може се закључити да данашњи систем вођења јединственог бирачког списка, који се у потпуности налази под контролом извршне власти, представља велики корак уназад у развоју демократије у Србији. Уместо да је израдом новог јединственог бирачког списка уведен ред у изборни процес, створена је могућност изборне манипулације гласачким листићима

 Такође, примопредаја изборног материјала је трајала пуних 48 сати, а по закону је могла да траје најдуже 18 сати од затварања бирачких места. Разлог за кашњење у дистрибуцији изборног материјала од бирачких одбора и општинских изборних комисија према РИК-у се налазио у хаосу који је настао у раду бирачких одбора. Није јасно како су о резултатима председничких и парламентарних избора страначки одбори могли бити обавештавани већ око 22 сата изборне ноћи, а да записници о раду бирачких одбора и остали бирачки материјал није могао бити допремљен у општинске изборне комисије и предат члановима РИК-а у седишту округа, више од 24 сата након завршетка избора. Велика временска разлика у односу на законом максимално дозвољени рок за предају изборног материјала од стране бирачких одбора је отворила могућност за бројне злоупотребе и прекрајање изборног резултата.

 Проблем су били и записници о раду бирачких одбора. Велики број записника о раду бирачких одбора, који представља најважнији документ за утврђивање резултата избора, уместо свих чланова бирачког одбора како је прописано чланом 75. став 3. Закона о избору народних посланика, потписивало је само једно или свега неколико лица.

 Свакако да најдрастичнији пример изборне крађе представља појава преливања гласова по основу логичко-рачунске контроле записника о раду бирачких одбора, и то по правилу одузимања гласова ДСС-у и СНС-у, а додавањем појединим странкама владајуће коалиције (ДС и СПС), као и неким мањинским изборним листима (НОПО и Коалиција Алабанаца из Прешевске долине).

 Нестанак врећа са изборним материјалом. По први пут до сада су изборе обележили бројни недостаци врећа са изборним материјалом, због чега се данас не може проверити тачност унетог изборног резултата на свим бирачким местима. Ништа мањи проблем не представља ни садржина врећа које су пристигле у РИК, пошто се због недостатка гласачких листића или погрешних врста листића у врећама не могу потврдити подаци из записника о раду бирачких одбора који су унети у коначан резултат избора.

 Извесно је да проглашени изборни резултат није тачан. Пажљивом контролом свих записника о раду бирачких одбора и поновним пребројавањем гласачких листића био би утврђен велики број бирачких места на којима би резултати морали бити поништени и избори поново одржани. Такође, избори би морали бити поновљени и на свим оним бирачким местима са којих недостаје изборни материјал или се на основу постојећег материјала не може утврдити резултат избора који је констатован у записнику о раду бирачког одбора. Без детаљне контроле постојећег изборног материјала немогуће је претпоставити о коликом делу бирачког тела се ради.

 Д. П. З.

КФОР најавио рушење крста

 

Косовски одбор Демократске странке Србије објавио је данас Кфор да планира русење крста у селу Рударе, подигнутог када и барикада утом месту.

 „Најава рушења православног крста од стране Кфора у селу Рудару током викенда, доказ је само да се војна мисија НАТО пакта на Косову и Метохији од мировне претворила у класичну окупациону која не поштује ни традицију ни обичаје Срба у јужној српској покрајини“, наводи ДСС.

 У саопштењу се не каже када је Кфор најавио да ће уклонити крст крај барикаде коју је војна мисија уклонила почетком јуна уз сукоб са Србима.

 ДСС сматра да је тај крст „симбол отпора српског народа и његове борбе за голу егзистенцију Срба са севера Косова и Метохије“.

 „Грађани са севера Косова и Метохије очекују да православно свештенство и монаштво Епархије Рашко-призренске и надлежни епископ Теодосије стану на чело српског народа у одбрани свог православног крста“, позива ДСС.