Прочитај ми чланак

ДСС: Дачић отишао предалеко у разговорима о Космету

0

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је данас да је премијер Србије Ивица Дачић „отишао далеко у својим разговорима“ о Космету, додајући да се ради о финиширању договора.

„Ово није било какав ток неког договора који је на почетку.

Он ће се врло брзо завршити и на терену ће се успоставити границе, сада у виду пилот пројеката“, рекао је Самарџић.

Према његовим речима, на граници ће једно време извршну функцију имати Еулекс, а потом ће у пуном смислу постати права граница.

Самарџић је истакао да је садашња Влада прихватила основни циљ претходне Владе, а то су европске интеграције и парола Европска унија нема алтернативу, као и добијање датума за почетак преговора.

„Тим датумом се маше као шаргарепом испред носа српској власти. Помиње се март или неки условни датум, све само како би Влада Србије што пре завршила посао око успостављања границе са Косовом“, напоменуо је Самарџић.

Платформа више не може имати важну сврху у припреми Владе за овакве преговоре, будући да су они далеко одмакли, рекао је Самарџић, додајући да је према оцени ДСС, платформа имала смисла само на почетку деловања Владе.

„Страхујем да Влада има платформу, а та платформа је ова основа по којој ради, односно план Мартија Ахтисарија. Кад погледате све што се помиње као решење или предмет за који ће се залагати, записано је у том документу“, навео је Самарџић.

Он је подсетио да се у плану Ахтисарија говори о успостављању граница, извршној функцији Еулекс, правима српских општина, заштити српске култуурне баштине.

„Мање више, на делу су све су ствари из тог плана“, закључио је Самарџић.