Прочитај ми чланак

ДС поднела кривичну пријаву против Вање Удовичића

0

Заменица председника Демократске странке Драгана Ракић поднела је у име те странке кривичну пријаву против министра омладине и спорта Вање Удовичића због, како наводе, злоупотребе службеног положаја, односно због тога што је без критеријума делио новчана средства и што ресорно Министарство није контролисало на који начин је новац потрошен.

Како је истакла, Државна ревизорска институција (ДРИ) је недвосмислено утврдила да су Удовичић и његови сарадници само током 2018. године ненаменски и ван свих процедура потрошили више од 20 милиона евра.

Foto: YouTube

Адвокат Душан Динчић истакао је да је кривична пријава написана на две стране и представља само „врх леденог брега“ онога што пише у извештају ДРИ и навео да тај извештај има 170 страна од којих би „практично свака од њих могла да буде кривична пријава за себе“.

Он је рекао да има материјала за „једну обимну истрагу“ не само против Удовичића него и против оних „у пирамиди који су у томе учествовали“ и навео да постоје индиције да новац није трошен наменски него да је само „легао на рачун и да је после тога извлачен“ и да су људи челу на организација које се помињу у пријави „повезани са Српском напредном странком и структурама власти“.

Бивши државни службеник у Министарству спорта и узбуњивач који је указао на могуће злоупотребе Душко Петровић поновио је да се пријава односи само на додељивање средстава у 2018. години и као пример навео Универзитетски спортски савез, којем је додељено 50 милиона динара, а да пре тога није прегледан финансијски извештај из 2017. где је, како је рекао „скоро два милиона евра било покрадено“.

Он је рекао и да је, ако се узме да је буџет Министарства спорта око 30 милиона евра, „две трећине буџета незаконито подељено“ и нагласио да се не зна да ли су та средства незаконито и потрошена и подсетио да ДРИ то и констатује.

Та средства нису прегледана, ДРИ је констатовао да су само незаконито подељена и основане су сумње да ни тај фактор није задовољен. Паре када их поделите, не можете да вратите, оне су незаконито подељење. Министар Удовичић не може да каже да ће се то исправити – рекао је Петровић.

Петровић је објаснио и да је као државни службеник приликом узбуњивања морао да испоштује све процедуре, „шефове и све остало“ и да када је видео да они не реагују он је обавестио „све институције“, од премијерке Ане Брнабић, ДРИ, државне инспекције, Управе за спречавање прања новца и Агенцију за борбу против корупције.