Прочитај ми чланак

ДС и СНС заједно у коалицији?!

0

Демократска странка у Шапцу подржала иницијативу опозиције коју чине СНС, СПС, ДСС и УРС, да промене власт у овом граду. Градоначелник Милош Милошевић, који је недавно изашао из ДС, каже да је ово последица мржње и реваншизма Драгана Ђиласа према Шапчанима.
320535_sabac01-gradska-skupstina-konstitutivna-sednica-foto-s-becejic_ff
– Ђилас је сав свој гнев и мржњу усмерио ка Шапцу, због тога што је ГрО ДС у овом граду пружио подршку Тадићу, а потом се и изјаснио да подржава политику суштинске децентрализације Србије. Борко Стефановић ових дана је нон-стоп у граду, с јединим циљем да сруши власт. Њима није интерес јак и успешан Шабац, грађани и њихова воља, већ освета политичарима који га не подржавају – каже градоначелник Милошевић.

Заменик градоначелника Немања Пајић, каже да се пре два дана сусрео са Стефановићем, али да је био веома разочаран тим разговором.

– Из разговора са Борком Стефановићем схватио сам да њих уопште не интересује локална политика, програм за развој град Шапца, него да је по среди обрачун унутар ДС. Покрет Западна Србија себе у тако нечем не види, ми се залажемо за јаке локалне самоуправе ослобођене од центра моћи – Београда – каже Пајић.

Нова скупштинска већина могла би да буде формирана већ у среду, кад је заказана пета седница Скупштине града, сазнаје „Блиц“. Наиме, захтев за промену дневног реда потписало је 40 одборника ДС, СНС, СПС, ДСС, УРС, ЛДП и СПО.

Ове странке су, како сазнајемо, направиле нову коалицију која ће са 40 одборника имати већину у локалном парламенту. У опозицији ће се у том случају наћи покрети Западна Србија (седам одборника који су напустили УРС) и Заједно за Србију – 19 одборника који су недавно изашли из ДС.

– Стигао је захтев за допуну дневног реда који садржи захтев за промену председника Скупштине, заменика, градоначелника, његовог заменика и чланова градског већа. То је процедура, а да ли ће и сви који су потписали се изјаснити гласањем за то, видећемо – каже Немања Пајић, (Покрет Западна Србија) заменик градоначелника Шапца.

Коалицију која је до сада у Шапцу била на власти чинили су ДС, Покрет Западна Србија, Преокрет (СПО и ЛДП). После расцепа у ДС, 19 одборника је иступило из ДС и прикључило се покрету Заједно за Србију.

– Став градског одбора СПО је био и раније познат, а то је да подржавамо актуелну власт до оног момента до којег она има потребну већину. Донели смо одлуку да уколико опозиција обезбеди потребну већину и нас позове да је подржимо ми ћемо то и учинити. Ништа не замерам коалиционим партнерима, али сматрам да је у интересу странке да учествујемо у власти и реализујемо планове и програме које смо донели – каже Живојин Вулетић (СПО), који 13 година непрекидно учествује у власти.

Три одборника ЛДП потписала су захтев, међутим, како „Блиц“ сазнаје, од њих је централа странке тражила да повуку своје потписе и не учествују у промени власти. 
Владајућа структура поручује, да ће у наредних неколико дана интензивно комуницирати са свим одборницима градске Скупштине.