Прочитај ми чланак

Држе лекције Србији о суверенитету Украјине, а први подржали независност Косова

0

dacic1

БЕОГРАД – Коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије (СПС) спремна је да са Српском напредном странком (СНС) разговара о сарадњи у будућој Влади Србије, рекао је данас лидер СПС и премијер у оставци Ивица Дачић.

„Ми се никоме не нудимо, не говоримо ово због наших фотеља, желимо да помогнемо у најбољем интересу Србије”, рекао је Дачић новинарима након седнице Председништва СПС у Београду.

Дачић је рекао да ће одговор на евентуални позив СНС-а за учешће у разговорима о формирању нове Владе Србије бити позитиван, али да за сада ти разговори нису вођени.

Додао је да на Председништву нису разговарали ни о каквим условима нити захтевима за учешће СПС у влади.

„Никога не условљавамо, ништа не тражимо нити се икоме нудимо. СНС је добио апсолутну већину и ми тај резултат поштујемо”, рекао је лидер социјалиста.

Став о украјини биће балансиран

Председник Владе Србије у оставци Ивица Дачић изјавио је да ће став Србије о кризи Украјини бити „балансиран”, у складу са европским путем Србије, али и њеном пријатељству са Русијом.

„То ће бити званичан став нове Владе. Русија је традиционални пријатељ Србије, а Србија је на путу европских иунтеграција, тако да тај став треба да буде балансиран и да буде у нашем интересу”, рекао је Дачић новинарима након седнице Председништва Социјалистичке партије Србије (СПС).

Он је додао да су многе земље које сада „држе лекције” Србији територијалном интегритету и суверенитету Украјине међу првима подржале независност Косова.

„Питање Косова и Метохије отворило је ‘Пандорину кутију’, а они који су је отворили нека сада мисле о томе”, рекао је Дачић.

 
Бета