Прочитај ми чланак

Другосрбијански медији: Бошку прете избацивањем из СзС због национализма!?

0

Данас је одржана седница Савеза за Србију а после ње и "бојкот опозиције" на којој је разматрано да ли ће посланици да присуствују првој седници парламента од почетка пандемије коронавируса која је планирана за уторак, али је и лидеру Двери Бошку Обрадовићу стављено до знања да се од њега очекује да напусти Савез за Србију уколико настави да спроводи политику која није блиска осталим члановима СзС, сазнаје Нова.рс.

“Бошку Обрадовићу је и раније речено да не може више тако да се понаша. Кап која је прелила чашу су његови последњи твитови. Међусобно смо почели да се питамо ко ће да гласа за нас, ако стално будемо имали искакања лидера Двери”, наводи извор Нова.рс.


Према речима наших саговорника, није било ултиматума према Обрадовићу, али му је речено да је “прекардашио”.

“Посебно са твитовима је претерао. Речено му је да ако тако настави излази из савеза и даље може да иде сам”, тврде извори нашег портала.

Иако је план био да се на данашњој седници прича о даљој улози Обрадовића у СзС, према наводима наших извора, није се много расправљало о лидеру Двери зато што се доста времена утрошило на тему да ли ићи у Скупштину у уторак.

Управо је Обрадовић за враћање у парламент док је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас на почетку био суздржан, а против је био лидер Народне странке Вук Јеремић.

После седнице СзС, одржан је и састанак опозиције, која је раније најавила да бојкотује изборе који су првобитно били планирани за 26. април али су због увођења ванредног стања “на паузи” до даљњег, на ком је главна тема била седница Скупштине.

Начелно је договорено да се иде у парламент, али да ће сачекати одлуку Народне странке. Наиме, Вук Јеремић је рекао да ће одлуку странке саопштити у недељу после седнице, али је изричито ставио до знања да он није за враћање у парламент.

Председнику Социјалдемократске странке Борису Тадићу, како објашњавају наши извори, у реду је свака опција, лично мисли да би требало отићи у Скупштину јер су се околности промениле, али ће подржати јединствен став опозиције какав год он буде.

“Без обзира какву одлуку у недељу донесе странка Вука Јеремића, ми смо се данас договорили да комплетна опозиција буде јединствена. Ако Јеремић каже да су одлучили да не иду, онда нико не иде. Мислим да је добро и веома важно да опозиција буде сложна”, рекао је извор Нова.рс.

Међутим, како Нова.рс сазнаје, лидери СзС и после данашњег састанка разматрају неколико опција.

“Чека се Јеремић, али се дебатује и о томе да се окупимо испред Дома Народне Скупштине или да одржимо конференцију за новинаре у Скупштини”, тврде наши извори и додају да ће, када је реч о опозицији наредних неколико дана бити “интересантни”.

Што се тиче најаве председника Покрета Слободних грађана Сергеја Трифуновића да ће ићи на изборе, извори Нова.рс кажу да то није била тема, али да је легитимно право свакога да разматра одлуку о изласку на биралишта.

Подсећамо на то да су готово сви посланици опозиционих странака у Скупштини Србије 28. јануара 2019. године донели одлуку о бојкоту седнице на којој се српским парламентарцима обратио словеначки председник Борут Пахор.

Одлуку о бојкоту донели су парламентарци из редова ДС, Народне странке, СДС, Двери, ДЈБ, Странке модерне Србије, као и поједини самостални посланици.

У међувремену, Странка модерне Србије, у мају 2019. године прекинула је бојкот парламента.

Већина странака опозиције донела је одлуку о бојкоту парламента крајем јануара 2019. године. У скупштинским клупама остали су радикали, Либерално демократска партија и Лига социјалдемократа Војводине.