Прочитај ми чланак

Дританов ултиматум: Боље сам дај оставку него да те сменим

0

Директор Обавјештајног безбедносног директората у Министарству одбране Миљан Перовић спреман је да поднесе оставку на ту функцију, а уколико то не буде учинио наредних дана нова Влада ће наћи начина да га законски смијени.

То би у најкраћем био резиме разговора са министарком одбране Оливером Ињац и вицепремијером Дританом Абазовићем прије недјељу дана, са кога је Влада извијестила да ће “ускоро доћи до промјена на руководећим мјестима у Министарству одбране”, потврђено је “Вијестима” из више извора.

Foto: IN4S

Поред Агенције за националну безбедност и Управе полиције, Обавештајни директорат МО важна је карика у сектору безбедности. Почев од тога да је везан за НАТО, па до чињенице да му Закон о одбрани даје одрешене руке да под фирмом заштите Војске прислушкује знатан дио грађана.

Перовић није партијски функционер, раније је покривао високе позиције у Управи полиције и Заводу за извршење кривичних санкција, али је на чело Обавјештајног директората дошао гласовима владајуће коалиције и пре свега подршком ДПС-а.

Да је МО и политички злоупотребљавано, потврдио је случај активисткиње ДПС-а Душице Вулић током кога су у јавности испливали подаци о достављању личних података грађана ДПС-у, а што Државно тужилаштво током процесуирања случаја није истражило.

Зато је наставак промена у врху безбедносног сектора неопходан и хитан, на чему инсистирају и партије владајућег савеза, али и део цивилног сектора. Тако су челници Демократског фронта поново запретили питањем поверења Влади уколико помоћници директора Управе полиције (УП), посебно Зоран Лазовић, и главни специјални тужилац Миливоје Катнић не буду хитно смењени.

ИЗ ДФ-а нису били спремни да говоре за “Вијести”, док је члан скупштинског Одбора за безбедност Драган Краповић (Демократе) указао да су хитне смене неопходне.

“Иако донедавни челници УП и АНБ-а, (Веселин) Вељовић и (Дејан) Перуничић, нису више на тим позицијама, демонтажа безбедносног сектора је уистину тек почела. Нужне су, у што је могуће краћем року, и друге, бројне кадровске промене, и у УП и у АНБ, како се то већ популарно каже – по дубини. Ово тврдим без имало резерве јер је свима познато да је доскорашња, тродеценијска непромењена власт ДПС-а од ових безбедносних институција створила првенствено партијски бастион ДПС-а за очување њихове власти и владања без контроле и ризика од санкција због незаконитог рада”.

Све ово рађено је, подсећа Краповић, упркос изричитом уставном и законском одређењу да су безбједносне службе деполитизоване и политички неутралне. Када је реч о Обавештајном директорату МО, чини се, како каже, да је тамо ситуација још гора и политички и непотистички оптерећенија.

“Како другачије карактерисати чињеницу да су у ВБА запослени синови великог броја високопозиционираних функционера ДПС-а и безбедносног сектора”, наводи он, не помињући конкретна имена.