Прочитај ми чланак

ДРАМА НА КОСОВУ: Росу хапсе Србе с дугим цевима, рафали, сирене за узбуну!

0

Специјалци РОСУ упали су рано јутрос у Косовску Митровицу и ухапсиле Недељка Спасојевића, Драгишу Марковића, Марка Рошића и Сашу Ћурића. У току је ванредна седница Владе Србије, Српска листа позвала да се приведени одмах пусте на слободу

СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ упали су рано јутрос у Косовску Митровицу, са више од десет полицијских возила, и заузеле виталне тачке у граду. Под изговором да траже осумњичене за убиство Оливера Ивановића привели су полицајца тзв. полиције Косова Драгишу Марковића, који је већ био хапшен у оквиру истраге о мучком нападу на лидера Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда.

Ухапшени су и Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Марко Рошић и Саша Ћурић уз изговор да су осумњичени за убиство Оливера Ивановића.

Приликом хапшења чули су се рафали из аутоматског оружја као и шок бомбе.
Како сазнајемо, припадници Косовске полиције су покушали да ухапсе Милана Радојчића, потпредседника Српске листе.

Током срамног десанта којим су прекршени сви важећи споразуми у граду су се огласиле сирене за узбуну, а Срби се окупљају на улицама.

Атмосфера је наелектрисана и постоји бојазан од ескалације сукоба.

09:54 – СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИЛО ХАПШЕЊЕ ДВЕ ОСОБЕ

Из Специјалног тужилаштва Косова потврдили су да су захтевали хапшење две особе – бившег припадника полиције Косова Драгише Марковића, као и Сасе Ћурчића, преноси РТК на српском језику.

Како се наводи, хапшење је тражено јер су осумњичени да су имали везе са убиством Оливера Ивановића.

Припадници специјалне косовске полиције РОСУ ушли су рано јутрос на север Косова и ухапсили четири особе.

09:48 – КОД ВУЧИЋА АМБАСАДОРИ КИНЕ, ПА РУСИЈЕ

Председник Александар Вучић у 10 сати ће се састати са амбасадором Кине Ли Манчангом, а у 11.00 са руским амбасадором Александром Чепурином.

Састанцима са амбасадорима присуствоваће и премијерка Ана Брнабић, саопштено је из Председништва.

09:36 – У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ МИРНО

У Косовској Митровици тренутно, око 9.30 је мирно, а грађани који су се од јутрос окупили на главном градском тргу сада су се разишли, на позив градоначелника, јавио је Танјугов репортер са лица места.

Делује да се град вратио уобичајеним активностима, а на улицама није приметно присуство полиције.

Политички представници Горан Ракић и Игор Симић позвали су грађане да се врате својим активностима, да иду на посао, а деца у школе.

09:34 – ГРАЂАНИ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ ВЕРУЈУ У ДРЖАВУ СРБИЈУ

Узнемирост и страх од јутрос владају међу грађанима северног дела Косовске Митровице, од како их је јутрос, пре шест сати, пробудила сирена за узбуну.

Грађанису су послушали позив градоначелника Косовске Митровице да се врате свакодневним активностима, али истичу да су уплашени, јер нису очекивали упад специјалних јединица РОСУ и хапшења својих суграђана.

„Паника је завладала од јутрос. Узнемирени смо много, овако нешто и јесмо и нисмо очекивали“, каже један Митровчанин за Тањуг.

Грађани истичу да верују у државу Србију, да их неће оставити и препустити Албанцима јужно од Ибра.

09:21 – ДРЕЦУН: ОПАСАН ПОТЕЗ,НАГОВЕШТАЈ МОГУЋИХ НОВИХ НАСИЛНИХ АКЦИЈА

Упад и хапшења која су јутрос извели припадници Росу на северу Косова представљају опасан потез, којим се веома заоштрава ситуација, изјавио је јутрос председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун и додао да је то и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова, .

„Ово је опасан једностран потез Приштине којим се веома заоштрава ситуација и додатно подижу тензије, али нажалост и наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова“, рекао је Дрецун гостујући на РТС-у.

09:19 – ЈЕВТИЋ: ПРИШТИНА ИДЕ НА ИЗАЗИВАЊЕ СУКОБА

Иде се ка томе да се изазове сукоб, каже министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић тумачећи ситуацију насталу након упада РОСУ на север Косова, а пре тога дуплирања такси на производе из централне Србије.

Јутрошњи упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице показује да је наше ћутање схваћено као слабост, а симптоматично је и да се то догодило баш данас, када су најављени мирни протести, каже Јевтић.

09:17 – УХАПШЕНИ СРБИ У ПОЛИЦИЈСКОЈ СТАНИЦИ У ЈУЖНОЈ МИТРОВИЦИ

Четворица Срба ухапшених јутрос у северном делу Косовске Митровице пребачена су у полицијску станицу у јужном делу града, јавио је РТС.

Портпарол косовске полиције Баки Кељани је за „Зери“ прецизирао да су три особе ухапшене у вези са убиством Оливера Ивановића, а четврта јер се опирала полицији.

Он је рекао да су извршене рације на четири локације и да се, у консултацији с надлежним тужиоцем, наставља даљи правни поступак.

09:01 – БРНАБИЋЕВА НА САСТАНКУ КОД ПРЕДСЕДНИКА

Председница владе Ана Брнабић отказала је за данас најављене активности и од јутрос је у Председништву Србије, где су у току састанци председника Александра Вучића са шефовима снага безбедности и командантима свих војних и полицијских јединица.

Брнабић је данас требало да буде у Нишу и Свилајнцу.

08:50 – ТАЧИ БИО КОД БРИТАНАЦА

Хашим Тачи је јуче са својим саветницима Бљеримом Саљом и Ардианом Арифајем посетио Амбасаду Велике Британије у Приштини. На питање новинара о састанку у резиденцији британског амбасадора Тачи је само кратко одговорио: „Ишао сам на ручак, ради уживања“.

Из Амбасаде нису желели да дају детаље те посете.

08:43 – ГОРАН РАКИЋ: ДА СЕ ПРИПАДНИЦИ РОСУ НИСУ ПОВУКЛИ ИМАЛИ БИ РАТ!

Председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић оценио је да би на северу КИМ избио рат да се припадници РОСУ нису повукле у јужну Митровицу.

– У јутрњим часовима специјална јединица Росу упала је у Косовску Митровицу под изговорм да воде истрагу о убиству Оливера Ивановића – рекао је Ракић за Пинк.

Како је додао, бруталним упадом на више локација ухапсили су четири наша суграђанина и одвели их у непознатом правцу.

Ракић оцењује да је ово покушај да се скрену тема са неразумних, катастрофалних одлука приштинских власти о повећењу такси, али и застрашивања Срба. 

08:22 – РАКИЋ: ПОЗВАО КФОР ДА ОБЈАСНИ ГРАЂАНИМА ШТА СЕ ДЕШАВА

Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић је рекао да су припадници РОСУ ухапсили две особе. Он је позвао Кфор да дође у северни део Косовске Митровице и да објасни народу то што су јуче рекли да све држе под контролом и да нема померања снага припадника Росу. На Тргу код споменика цару Лазару окупља се велики број грађана који су, како каже Ракић, узнемирени због јутрошњих дешавања. Ракић је позвао грађане на уздржаност. „Срамна је медијска кампања појединих медија у Србији који су јуче напали председника Вучића јер је рекао да се снаге Росу спремају да упадну у северни део Косовске Митровице“, истакао је Ракић.

08:18 – ХОЏАЈ: УХАПШЕНЕ ЧЕТИРИ ОСОБЕ

Портпарол косовске полиције Даут Хоџај потврдио је да су јединице косовске полиције ухапсиле у северној Косовској Митровици четири особе и да је то учињено како је рекао у оквиру истраге о убиству Оливера Ивановића.

Хоџај је за РТС рекао да су по налогу надлежног суда јединице косовке полиције извршиле рацију на четири локације.

08:09 – ВУЧИЋ НА ВАНРЕДНИМ САСТАНЦИМА СА ШЕФОВИМА ВОЈСКЕ И МУП-а

Председник Александар Вучић од јутрос има ванредне састанке са шефовима Војске и полиције и других безбедносних служби.

У Председништво су стигли министар Војске Србије и начелник Генералштаба, Александар Вулин и Милан Мојсиловић, затим министар унутрашњих послова и директор полиције, Небојша Стефановић и Владимир Ребић, као и шеф БИА Братислав Гашић.

Састанку са председником Вучићем присуствују и команданти специјалних војних и полицијских јединица.

То су командант специјалне бригаде Мирослав Талијан, командант Управе војне полиције генерал Рајко Миловановић, као и начелник Обавештајне управе Генералштаба Милан Тодоров.

Такође, на састанку су и командант Жандармерије Дејан Луковић, затим командант специјалне антитерористичке јединице Спасоје Вулевић и командант интервентних јединица полиције Драган Васиљевић.

07:48 – ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

У току је ванредна седница Владе Србије због новонастале ситуације у северном делу Косовске Митровице.

07:28 – ИГОР СИМИЋ, СРПСКА ЛИСТА: НЕВИЂЕНИ ТЕРОР!

ЧЕТИРИ особе српске националности ухапшене су јутрос уз невиђени терор! Они су пред члановима својих породица, а посебно Драгиша Марковић је приведен ударцима у главу, шутирањем.. Припадници РОСУ се групишу према српским срединама. Позивамо грађане на уздржаност јер нам је мир најважнији. Такође и захтевамо да се сва четрворица ухапшених грађана ослободе, јер смо уверени да нема разлога за њихово задржавање, ако и да цела ова акција нема никакве везе са истрагом око убиства Оливера Ивановића.

07:07 – ГОРАН РАКИЋ, СРПСКА ЛИСТА: УХАПШЕНИ ОДВЕДЕНИ У НЕПОЗНАТОМ ПРАВЦУ

Забрињава да се народ окупио револтиран насталом ситуацијом. Да се РОСУ није повукла, плашим се да би избио рат. Ми остајемо овде, и нећемо одустати од наших огњишта. Данас у подне протест.Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић осудио је брутални напад припадника Росу.

 

Према последњим информацијама РОСУ се повукла ка Јужној Митровици.

06:56 – УПАД РОСУ НА СЕВЕР КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ

Ухапшени су и Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Марко Рошић и Саша Ћурић уз изговор да су осумњичени за убиство Оливера Ивановића.

Приликом хапшења чули су се рафали из аутоматског оружја као и шок бомбе.

Како сазнајемо, припадници Косовске полиције су покушали да ухапсе Милана Радојчића, потпредседника Српске листе.

Током срамног десанта којим су прекршени сви важећи споразуми у граду су се огласиле сирене за узбуну, а Срби се окупљају на улицама.

Атмосфера је наелектрисана и постоји бојазан од ескалације сукоба.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!